Snittlön Präster i Umeå
- Män 2021: ../mån
- Kvinnor 2021: ../mån
- Medel 2021: ../mån
Umeå
Umeå ligger i norra Sverige i Västerbotten och är med sina 88 000 + invånare den 13:e största staden i landet. Umeå är en stor studentstad men staden har också god tillgång på arbete. De branscher som står främst i fokus är IT, skog och verkstad samt forskningsbaserade bioteknikindustrier. Det finns alltså en bra mix av jobb för högutbildade och sådana som vill arbeta "på golvet". Umeå nådde även en tredjeplacering när Sveriges mest företagsamma kommun rankades år 2014.
I Umeås mysiga stadskärna hittar du flertalet restauranger och butiker. Här kan du ständigt hitta lediga tjänster eftersom omsättningen på personal är hög.
Stadens vanligaste yrken
Den offentliga sektorn är den överlägset största arbetsgivaren i Umeå och det är undersköterskor och hemtjänst som toppar listan. Detta följs av vårdbiträden och grundskollärare. Dessa yrken dominerar av kvinnor medan män arbetar med IT och inom skog och verkstad.
Andra populära yrken i Umeå är personliga assistenter och och vårdare eller boendestödjare som det också kallas.
Universitet och skolor
Umeå universitet är det främsta i staden och ligger granne med Sveriges lantbruksuniversitet. De har också filialer i städer som Lycksele, Örnsköldsvik och Skellefteå. Förutom universitetet kan du studera på bland annat följande:
- Arkitekthögskolan
- Designhögskolan
- Idrottshögskolan
Information om yrket
Präster är anställda inom den svenska kyrkan och arbetar i församlingen. En präst kan också kallas för en pastor, men då inom frikyrkan.
Arbetsuppgifter
Präster är de som leder en församling. Deras församlingsarbete består av att utföra gudstjänster, dop, begravningar, konfirmation och att viga.
En präst undervisar om det kristna budskapet och en stor del av en prästs arbetsuppgifter är att samtala med, och vägleda människor i olika situationer och åldrar. En präst behöver inte enbart arbeta i kyrkan, de kan också arbeta som fängelsepräst, fältpräst, sjukhuspräst eller polispräst. En präst har tystnadsplikt.
De flesta präster i Sverige idag har valt att vidareutbilda sig vilket kan innebära arbetsuppgifter som är mer administrativa eller har en mer terapeutisk roll inom kyrkan.
Arbetsmiljö
Eftersom en stor del av en prästs arbete är att möta människor i olika situationer är det viktigt att du är socialt, men också mentalt lämpad för det eftersom det kan vara psykiskt krävande.