Lön Kemister Vallentuna

Snittlön Kemister i Vallentuna

  • Män 2022: 48700/mån
  • Kvinnor 2022: 45300/mån
  • Medel 2022: 46700/mån

Vallentuna

Vallentuna är en kommun i norra delen av Stockholms län och södra delen av Upplands landskap.

Den skapades 1971 då en kommunreform i Össeby landskommun avgjorde att Vallentuna skulle bli en egen kommun. Vid bildandet hade kommunen ca 7000 boenden, men byggande och befolkning ökade ordentligt då kommunen blev egen och affärscentrum skapades och bostadsbyggandet ökade.

Här bor 33 175 personer med en medelålder på 39 år. Dessa lever i ca 12500 bostäder, mestadels små hus. Vallentuna räknar med en befolkningsökning på ca 500 personer per år och anser sig vara en del av tillväxtkommunerna i Stockholms län. Av den totala befolkningen består ca 18 % av invandrade från utlandet. Kommunen satsar på att hjälpa invandrare till anpassning genom språk, skola och arbete. En stor satsning i Vallentuna beror på närheten till Arlanda flygplats där en del som bor här också arbetar.

De flesta som bor i Vallentuna pendlar till Stockholm för att arbeta och det görs företrädesvis med kollektivtrafik i form av Roslagsbanan eller med egen bil. Roslagsbanan körs av SL, Storstockholms lokaltrafik. Här finns en gymnasieskola och tolv grundskolor, övervägande med kommunal drift.

I Vallentuna centrum finns möjlighet till shopping, fika och restaurangbesök.
Dess vackra natur utgör också en källa till glädje och närheten till Stockholms city gör att man lätt hittar på vad man än kan tänkas vilja.


Information om yrket

Som kemist arbetar man vanligtvis i ett laboratorium, exempelvis på läkemedelsföretag, sjukhus eller vid universitet. Arbetet kan innebära forskning, produktutveckling eller utbildning av framtida kemister. Kemister behövs inom alla industrier där kemikalier förekommer.

Arbetsuppgifter

De flesta kemister arbetar framför allt praktiskt i ett laboratorium. Beroende på vad laboratoriet inriktar sig på kan arbetsuppgifterna variera mycket. Grundläggande arbetsuppgifter är dock att framställa kemikalier, sköta kemiska reaktioner och utföra kemianalyser. Det finns även kemister som i princip endast arbetar med administrativa uppgifter som att säkerställa att lagar och säkerhetsföreskrifter gällande kemikalier följs.

Arbetsmiljö

Kemisters arbetsmiljö kan variera väldigt mycket eftersom yrket innefattar många undergrupper. Som kemist kan man arbeta på kontor, i laboratorium eller med undervisning vid universitet eller högskolor. Man arbetar ofta med andra kemister eller forskare. Gemensamt för alla typer av kemister är att de måste ha ett bra säkerhetstänk, för att kunna hantera kemikalier och laboratorieutrustning på ett säkert sätt.

Rulla till toppen