Lön Bagare och konditorer Värmlands

Snittlön Bagare och konditorer i Värmlands

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: 29800/mån

Värmlands län

Värmlands län ligger i västra Svealand och omfattar landskapet Värmland, förutom Karlskoga kommun. Länet bildades 1779 då det styckades av från Örebro och då blev också Karlstad residensstad. Det gränsar till Dalarnas län och Örebro län i norr och öster, Västra Götalands län i söder och Norge i väster. I söder ligger också Sveriges största sjö Vänern. Ytan är på 17.583 kvadratkilometer och folkmängden är drygt 282.800 personer med en befolkningstäthet på 16 invånare per kvadratkilometer. Länet består av 16 kommuner: Arvika, Eda, Filipstad, Forshaga, Grums, Hagfors, Hammarö, Karlstad, Kil, Kristinehamn, Munkfors, Storfors, Sunne, Säffle, Torsby och Årjäng.


Information om yrket

En bagare eller konditor kan antingen ha ett eget konditori eller bageri, eller så är man anställd på ett sådant. Man kan också arbeta på ett bageri i en större butik.

Arbetsuppgifter

En bagare eller konditors arbetsuppgifter består i att baka och utforma bakverk, bröd och tårtor. Det kan vara småkakor, bakelser, smörgåsar, marsipanfigurer, bröllopstårtor eller limpor. Bakverken säljs antingen över disk, eller så bakas de på beställning av kunden. Arbetet handlar om att skapa degar, om jäsning, och om gräddning samt dekorering. Dessutom provar bagaren eller konditorn ofta nya smaksättningar och idéer kring sina bakverk.

Arbetsmiljö

Bagaren eller konditorn arbetar inomhus. Arbetet kan vara fysiskt krävande då tunga lyft förekommer och det kan också vara varmt under arbetet. Det är också mycket noga med hygienen och i regel förekommer krav på uppsatt hår, speciell klädsel och korta naglar. Arbetsdagarna är ofta långa och de tenderar att börja tidigt så att bröd och bakverk är klara tills dess att bageriet öppnar.

Rulla till toppen