Snittlön Chefer inom handel, nivå 1 i Värmlands
- Män 2023: ../mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: 61600/mån
Värmlands län
Värmlands län ligger i västra Svealand och omfattar landskapet Värmland, förutom Karlskoga kommun. Länet bildades 1779 då det styckades av från Örebro och då blev också Karlstad residensstad. Det gränsar till Dalarnas län och Örebro län i norr och öster, Västra Götalands län i söder och Norge i väster. I söder ligger också Sveriges största sjö Vänern. Ytan är på 17.583 kvadratkilometer och folkmängden är drygt 282.800 personer med en befolkningstäthet på 16 invånare per kvadratkilometer. Länet består av 16 kommuner: Arvika, Eda, Filipstad, Forshaga, Grums, Hagfors, Hammarö, Karlstad, Kil, Kristinehamn, Munkfors, Storfors, Sunne, Säffle, Torsby och Årjäng.
Information om yrket
Butikschefer driver ett företag som säljer olika slags varor. Liknande yrken är butiksägare, butiksledare, butiksinnehavare, varuhuschef och butiksansvarig. Att vara butikschef är ett arbete som kräver att man har bra ledaregenskaper, bra service och en organisationsförmåga.
Arbetsuppgifter
Butikschefen tar hand om det ekonomiska inom företaget som till exempel att göra en budget och se till att man följer den. Budgeten visar kostnader som butiken får ha och hur mycket varor som behöver säljas under en viss period. Man ansvarar även för butikens inköp och dess lagerhållning.
Arbetsmiljö
En butikschef kan arbeta i olika slags butiker och varuhus som till exempel klädaffärer eller livsmedelsbutiker. De kan antingen äga butiken själva eller driva en butik som är en del av en butikskedja som ägs av något större företag.
För att kunna bli butikschef är det viktigt att man har goda kunskaper inom ekonomi, budgetering och bokföring. Man bör också kunna marknadsföra sin butik.