Snittlön Diakoner i Värmlands
- Män 2023: ../mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: ../mån
Värmlands län
Värmlands län ligger i västra Svealand och omfattar landskapet Värmland, förutom Karlskoga kommun. Länet bildades 1779 då det styckades av från Örebro och då blev också Karlstad residensstad. Det gränsar till Dalarnas län och Örebro län i norr och öster, Västra Götalands län i söder och Norge i väster. I söder ligger också Sveriges största sjö Vänern. Ytan är på 17.583 kvadratkilometer och folkmängden är drygt 282.800 personer med en befolkningstäthet på 16 invånare per kvadratkilometer. Länet består av 16 kommuner: Arvika, Eda, Filipstad, Forshaga, Grums, Hagfors, Hammarö, Karlstad, Kil, Kristinehamn, Munkfors, Storfors, Sunne, Säffle, Torsby och Årjäng.
Information om yrket
Diakon betyder tjänare och som sådan vill man hjälpa andra människor, det är ett utåtriktat och socialt yrke. Diakon ett uppdrag som man vigs till inom kyrkan och i Sverige finns det inom Svenska kyrkan och Equmeniakyrkan.
Vad gör en diakon?
Diakoner ansvarar för kyrkans sociala arbete och det innebär bland annat samtal och själavård, hembesök och sjukbesök, att leda samtals-, sorge- och bibelstudiegrupper och att leda andakter och delta i gudstjänster. De träffar barn, unga och äldre, asylsökande och personer med missbruksproblem. De är länken mellan kyrkan och samhället och tar kontakt med socialtjänst, arbetsförmedling, försäkringskassa osv.
Hur blir man diakon
För att bli diakon i Svenska kyrkan ska man ha en akademisk utbildning inom sociologi, psykologi eller vård. Efter antagning får man göra en praktikperiod innan man går en ettårig diakonutbildning vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut. Även inom Equmeniakyrkan ska man ha en social/pedagogisk yrkesutbildning och en ansökningsnämnd intervjuar den sökande för att avgöra lämplighet.