Lön Guider och reseledare Värmlands

Snittlön Guider och reseledare i Värmlands

  • Män 2023: ../mån
  • Kvinnor 2023: ../mån
  • Medel 2023: ../mån

Värmlands län

Värmlands län ligger i västra Svealand och omfattar landskapet Värmland, förutom Karlskoga kommun. Länet bildades 1779 då det styckades av från Örebro och då blev också Karlstad residensstad. Det gränsar till Dalarnas län och Örebro län i norr och öster, Västra Götalands län i söder och Norge i väster. I söder ligger också Sveriges största sjö Vänern. Ytan är på 17.583 kvadratkilometer och folkmängden är drygt 282.800 personer med en befolkningstäthet på 16 invånare per kvadratkilometer. Länet består av 16 kommuner: Arvika, Eda, Filipstad, Forshaga, Grums, Hagfors, Hammarö, Karlstad, Kil, Kristinehamn, Munkfors, Storfors, Sunne, Säffle, Torsby och Årjäng.


Information om yrket

Att jobba som guide och reseledare är roligt, spännande, socialt och utmanande. Man behöver vara oerhört serviceminded, flexibel, positiv, kunnig och påläst och gärna också kunna "vända på en femöring".

Vad behöver jag kunna?

Hur kunnig man behöver vara beror på om man guidar på flera sevärdheter, besöksmål och orter eller om man är specialiserad på ett museum/en sevärdhet. Har man ett brett arbetsfält behöver man kunna "lite om mycket" medan man, om stationerad på ett fåtal ställen, behöver vara specialist eller i alla fall ordentligt insatt.

Guide eller reseledare, var guidar jag?

Guider och reseledare finns i princip överallt. Över hela världen, på små och stora orter. Finns det inga sevärdheter att tillgå kan man till exempel arbeta som natur- och äventyrsguide och ta med gäster ut i vildmarken, tillaga mat över öppen eld och titta på natur och djur. Många tänker charter när de tänker reseledare och museum när de tänker guide men branschen är mycket större än så.

Rulla till toppen