Lön Inkasserare och pantlånare m.fl. Värmlands

Snittlön Inkasserare och pantlånare m.fl. i Värmlands

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: ../mån

Värmlands län

Värmlands län ligger i västra Svealand och omfattar landskapet Värmland, förutom Karlskoga kommun. Länet bildades 1779 då det styckades av från Örebro och då blev också Karlstad residensstad. Det gränsar till Dalarnas län och Örebro län i norr och öster, Västra Götalands län i söder och Norge i väster. I söder ligger också Sveriges största sjö Vänern. Ytan är på 17.583 kvadratkilometer och folkmängden är drygt 282.800 personer med en befolkningstäthet på 16 invånare per kvadratkilometer. Länet består av 16 kommuner: Arvika, Eda, Filipstad, Forshaga, Grums, Hagfors, Hammarö, Karlstad, Kil, Kristinehamn, Munkfors, Storfors, Sunne, Säffle, Torsby och Årjäng.


Information om yrket

Som inkasserare arbetar man på ett inkassobolag där skulder och räkningar som inte betalats hanteras. En pantlånare anställs av pantbanker som ger lån till privatpersoner med lös egendom som pant.

Arbetsuppgifter

En inkasserare har som uppgift att driva och följa upp ärenden genom att kontakta privatpersoner och företag med skulder och påminna om deras betalningsskyldighet. Inkasseraren tar även inkommande samtal från skuldsatta gällande deras ärende och ibland kan en avbetalningsplan göras.
På pantbanker arbetar man främst med försäljning och värdering av föremål. Även om smycken och klockor är vanliga pantföremål så värderas även exempelvis konst och hemelektronik, vilket gör att arbetet är omväxlande. För att driva en pantbank krävs tillstånd av Länsstyrelsen samt att pantbankslagen följs. De föremål som låntagaren väljer att inte hämta ut säljs av pantbanken.

Arbetsmiljö

Arbetet som inkasserare handlar mycket om kundkontakt och sker från ett kontor. En pantlånare arbetar med försäljning och värdering av olika värdeföremål.

Rulla till toppen