Lön Kuratorer Värmlands

Snittlön Kuratorer i Värmlands

  • Män 2022: 37000/mån
  • Kvinnor 2022: 37500/mån
  • Medel 2022: 37500/mån

Värmlands län

Värmlands län ligger i västra Svealand och omfattar landskapet Värmland, förutom Karlskoga kommun. Länet bildades 1779 då det styckades av från Örebro och då blev också Karlstad residensstad. Det gränsar till Dalarnas län och Örebro län i norr och öster, Västra Götalands län i söder och Norge i väster. I söder ligger också Sveriges största sjö Vänern. Ytan är på 17.583 kvadratkilometer och folkmängden är drygt 282.800 personer med en befolkningstäthet på 16 invånare per kvadratkilometer. Länet består av 16 kommuner: Arvika, Eda, Filipstad, Forshaga, Grums, Hagfors, Hammarö, Karlstad, Kil, Kristinehamn, Munkfors, Storfors, Sunne, Säffle, Torsby och Årjäng.


Information om yrket

Kuratorer tillhör en social yrkesgrupp vars syfte är att bistå personer i behov av råd och viss vägledning. Kuratorer förekommer ofta i skolmiljöer och inom sjukvården.
Det är vanligt att kuratorer har en socionomexamen, men det är även möjligt att utbilda sig till kurator om man har en examen inom socialpedagogik och beteendevetenskap.
För att arbeta som kurator inom sjukvården krävs legitimation.

Arbetsmiljö och arbetsuppgifter

Kuratorer arbetar främst inom skolan och sjukvården, men förkommer även i kriminalvården.

En skolkurators uppgift kan vara att stötta elever med psykosociala problem och problematik relaterad till mobbning. Detta ingår ofta i elevhälsan, där kuratorn arbetar med specialpedagoger, skolsköterska, skolläkare och skolpsykolog.
Utöver att hantera problem som redan existerar arbetar kuratorn även förebyggande.

Inom sjukvården kan kuratorn arbeta med att bistå personer i kris och hjälpa patienter att få hjälp via kommunen. De kan också välja att specialisera sig på förlossningar och stötta blivande föräldrar med extrem oro via så kallade aurorasamtal.

Kuratorer kan även arbeta med andra yrkesgrupper i behov av stöd.

Rulla till toppen