Lön Lantmätare Värmlands

Snittlön Lantmätare i Värmlands

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: 47600/mån

Värmlands län

Värmlands län ligger i västra Svealand och omfattar landskapet Värmland, förutom Karlskoga kommun. Länet bildades 1779 då det styckades av från Örebro och då blev också Karlstad residensstad. Det gränsar till Dalarnas län och Örebro län i norr och öster, Västra Götalands län i söder och Norge i väster. I söder ligger också Sveriges största sjö Vänern. Ytan är på 17.583 kvadratkilometer och folkmängden är drygt 282.800 personer med en befolkningstäthet på 16 invånare per kvadratkilometer. Länet består av 16 kommuner: Arvika, Eda, Filipstad, Forshaga, Grums, Hagfors, Hammarö, Karlstad, Kil, Kristinehamn, Munkfors, Storfors, Sunne, Säffle, Torsby och Årjäng.


Information om yrket

Att jobba som lantmätare handlar om geografisk information på olika sätt och hur marken ska användas och förädlas. All mark är indelad i fastigheter, det kan vara allt från bebyggda tomter till skogsmark, och man beslutar om indelningen av dessa. En lantmätare behöver därför kunskaper i både teknik, juridik och ekonomi.

Arbetsuppgifter

Lantmätaren har många arbetsuppgifter. De hjälper till när fastighetsgränser ska dras och beslutar hur avstyckningen ska göras och ger råd vid förhandlingar om det är oklart var gränserna går. Sådana tjänster efterfrågas bland annat av privatpersoner, kommuner och företag. De planerar också flygfotograferingar och utvärderar fotona, de utför mätningar och sammanställer mätdata samt framställer och uppdaterar kartor. Lantmätare jobbar ofta på Lantmäteriet, myndigheten med ansvar för bland annat geografisk information och fastighetsindelning, men även i kommuner och för företag.

Utbildningar

Det finns utbildningar till lantmätare på universitet, högskolor och yrkeshögskolor på både kandidat-, magister- och masternivå och med olika intresseinriktningar för olika slags lantmätare.

Rulla till toppen