Lön Odlare av jordbruksväxter, frukt- och bär Värmlands

Snittlön Odlare av jordbruksväxter, frukt- och bär i Värmlands

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: ../mån

Värmlands län

Värmlands län ligger i västra Svealand och omfattar landskapet Värmland, förutom Karlskoga kommun. Länet bildades 1779 då det styckades av från Örebro och då blev också Karlstad residensstad. Det gränsar till Dalarnas län och Örebro län i norr och öster, Västra Götalands län i söder och Norge i väster. I söder ligger också Sveriges största sjö Vänern. Ytan är på 17.583 kvadratkilometer och folkmängden är drygt 282.800 personer med en befolkningstäthet på 16 invånare per kvadratkilometer. Länet består av 16 kommuner: Arvika, Eda, Filipstad, Forshaga, Grums, Hagfors, Hammarö, Karlstad, Kil, Kristinehamn, Munkfors, Storfors, Sunne, Säffle, Torsby och Årjäng.


Information om yrket

Som odlare finns det massor av olika arbetsområden man kan ha. Odlare av frukt och bär arbetar med att odla just dessa. Man kan arbeta antingen i växthus eller utomhus. Det är ett yrke som passar dig som älskar natur, friluftsliv och trädgårdsarbete. För att bli odlare behöver du ingen speciell utbildning, utan arbetsplatsen brukar tillhandahålla detta i början av anställningen. Alternativt kan man gå naturbruksprogrammet med inriktning trädgård på gymnasiet.

Arbetsuppgifter

Som odlare av frukt och bär består arbete bland annat av att plantera, vattna, gödsla och skörda frukter och bär. Om odlingen inte är ekologisk ingår även att bespruta grödorna med växtskyddsmedel. Om man äger odlingen själv, det vill säga är egenföretagare, ingår också en del administrativt arbete.

Arbetsmiljö

En odlare av frukt och bär kan arbeta antingen utomhus eller i växthus. Oavsett är det ett arbete som ger daglig motion, frisk luft och mycket omväxling. Risken för stress är låg.

Rulla till toppen