Lön Stenhuggare m.fl. Västerås

Snittlön Stenhuggare m.fl. i Västerås

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: ../mån

Västerås

Västerås är en stad som ligger vid Mälarens norra strand i Västmanlands län och är Sveriges sjunde största kommun. Västerås ligger väster om Stockholm. Staden hette tidigare Västra Aros men ändrades under åren och namnet blev tillslut Västerås. I slutet av 2019 hade Västerås kommun 154 049 invånare som ökar varje år.
Västerås kommunvapen är en ros och ett monogram som går tillbaka ändå till 1200-talet. Man tror att rosen och monogrammet blir (Västra) Aros tillsammans som är Västerås äldsta namn.
Västerås är en stad fylld med besöksmål och massa aktiviteter, både utomhus och inomhus, till exempel badhallar, skridskoåkning och båtturer. Det finns även massa andra aktiviteter för alla åldrar.

Vanligaste yrken

Vanligaste yrket är inom vård och omsorg där majoriteten är kvinnor, de jobbar som undersköterskor eller inom hemtjänst och på äldreboenden.
Vanligaste yrket för män är lager och terminalpersonal. Yrkena har både män och kvinnor men är antingen mans- eller kvinnodominerande som i många andra kommuner med samma storlek.

Utbildning

Västerås är en studentstad med många olika utbildningar och gymnasieprogram du kan välja mellan.
Här är en lista på några högskolor och gymnasium.

Högskolor

  • Mälardalens högskola
  • Astar
  • Västerås yrkeshögskola
  • Västerås folkhögskola

Gymnasium

  • Edströmska gymnasiet
  • Grillska gymnasiet Västerås
  • JENSEN gymnasium Västerås

Information om yrket

Stenhuggare är ett gammalt hantverksyrke. Främst går arbetet ut på att bryta sten och forma den på olika sätt. Det görs ofta med handverktyg likt de som användes på medeltiden men nuförtiden även med hjälp av ny datorteknik.

Arbetsuppgifter

Inom stenhuggning kan man arbeta med exempelvis gravstenar, skulpturer, dekoration, kantsten, trappor och murar. En stenhuggare kan även ha arbetsuppgifter som stensättare. Yrket kräver praktisk kompetens vilket gör att utbildningen till stor del består av att arbeta med olika material. Att arbeta som stenhuggare är många gånger kreativt och ombytligt.

Arbetsmiljö

Att arbeta som stenhuggare är ett fysiskt arbete som kan innebära många tunga lyft. Verktygen som används är dels handverktyg som mejsel och hammare men även moderna tryckluftsverktyg samt datorteknik och robotar. På vissa arbetsplatser kan stenhuggaren vara med från råmaterialets leverans till att den färdiga produkten monteras, något som är vanligt inom gravstenstillverkning. Inom fasadrenovering krävs skickliga stenhuggare för att välja ut nya stenar i stenbrottet som sedan formas och ersätter de gamla.

Rulla till toppen