Lön Svetsare och gasskärare Västerås

Snittlön Svetsare och gasskärare i Västerås

  • Män 2022: 32100/mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: 32000/mån

Västerås

Västerås är en stad som ligger vid Mälarens norra strand i Västmanlands län och är Sveriges sjunde största kommun. Västerås ligger väster om Stockholm. Staden hette tidigare Västra Aros men ändrades under åren och namnet blev tillslut Västerås. I slutet av 2019 hade Västerås kommun 154 049 invånare som ökar varje år.
Västerås kommunvapen är en ros och ett monogram som går tillbaka ändå till 1200-talet. Man tror att rosen och monogrammet blir (Västra) Aros tillsammans som är Västerås äldsta namn.
Västerås är en stad fylld med besöksmål och massa aktiviteter, både utomhus och inomhus, till exempel badhallar, skridskoåkning och båtturer. Det finns även massa andra aktiviteter för alla åldrar.

Vanligaste yrken

Vanligaste yrket är inom vård och omsorg där majoriteten är kvinnor, de jobbar som undersköterskor eller inom hemtjänst och på äldreboenden.
Vanligaste yrket för män är lager och terminalpersonal. Yrkena har både män och kvinnor men är antingen mans- eller kvinnodominerande som i många andra kommuner med samma storlek.

Utbildning

Västerås är en studentstad med många olika utbildningar och gymnasieprogram du kan välja mellan.
Här är en lista på några högskolor och gymnasium.

Högskolor

  • Mälardalens högskola
  • Astar
  • Västerås yrkeshögskola
  • Västerås folkhögskola

Gymnasium

  • Edströmska gymnasiet
  • Grillska gymnasiet Västerås
  • JENSEN gymnasium Västerås

Lön svetsare

Vi hämtar vår lönestatistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

Hur blir man svetsare?

Inom det Industritekniska programmet på gymnasiet finns inriktningen svetsteknik som gör att du blir utbildad svetsare. Du kan även få en svetsutbildning via en arbetsmarknadsutbildning eller Komvux. Det kan även finnas utbildningar på Yrkeshögskolan. Många av utbildningarna innebär även att du har möjlighet att arbeta internationellt om du vill eftersom utbildningarna innehåller flera prov som har den godkända standarden EN 287.

Vad arbetar en svetsare med?

Som svetsare kan du arbeta inom flera olika branscher, med olika material och svetsmetoder. Sammanfogning och svetsning behövs i allt från byggen av fastigheter till tillverkning av medicinsk utrustning. Du kan arbeta med reparation, montering eller tillverkning av olika stålkonstruktioner eller metallprodukter. Det du gör som svetsare är att du med hjälp av olika svetsmetoder fogar samman olika metalldelar. Det är viktigt att du har god kunskap om hur olika metaller är uppbyggda och vilka egenskaper de har. Om du arbetar som automatsvetsare fogar du samman metalldelar med hjälp av en svetsrobot eller en automatsvetsutrustning. Det är också vanligt att du i så fall även ansvarar för att programmera roboten. Om du är rörsvetsare arbetar du med kvalificerad svetsning i rostfritt stål och stål.

Vad är en normal lön för en svetsare?

Den genomsnittliga lönenivån för en svetsare framgår av den gröna kurvan ovan. Beroende på vilken bransch du arbetar inom, vilken erfarenhet du har och vilka kunskaper du har varierar lönenivåerna. Om du har specialistkunskaper och arbetar med krävande svetsningar blir din lön högre. Vilken lön du får kan också variera beroende på vilket kollektivavtal du tillhör.

Arbetstider för en svetsare

Det går inte att säga vad som är normala arbetstider för en svetsare eftersom du kan arbeta inom många olika branscher. Din arbetsplats kan finnas inom tillverkningsindustrin, inom processindustrin, på en byggarbetsplats, vid broanläggningar, och så vidare. Arbetar du inom byggbranschen med husbyggen kan din normala arbetstid vara 7.00-16.00 på vardagar. Är du egen företagare och arbetar med till exempel smidesarbeten kan du själv bestämma dina arbetstider.

Övertidsersättning

Om din arbetsgivare beordrar dig att arbeta utanför din normala arbetstid får du övertidsersättning. Vilken övertidsersättning du får varierar beroende på vilket kollektivavtal du tillhör. Övertidsersättning betalas ut i pengar eller i tid.

Semester

Enligt semesterlagen har alla som arbetar heltid rätt till 25 dagars semesterledighet per år. Här finns även regler om hur mycket du får i semesterlön. I ditt kollektivavtal finns det ofta bättre villkor för din semester och semesterlön.

Fackförbund för svetsare

Det finns olika fackförbund för dig att välja mellan som svetsare. Vilket som är bäst att tillhöra beror på vilken bransch du arbetar inom. Några exempel:
  • IF Metall är ett fackförbund för personer som arbetar inom industrin
  • Kommunal är ett fackförbund personer anställda inom kommuner och regioner
Rulla till toppen