Snittlön ST-läkare i Västernorrlands
- Män 2023: 52400/mån
- Kvinnor 2023: 51200/mån
- Medel 2023: 51800/mån
Västernorrlands län
Västernorrlands län består av 10 kommuner och ligger i Norrland med Finland på andra sidan av Bottniska viken. Den största tätorten i länet är Sundsvall men det är Härnösand som är länets residensstad trots att det är länets tredje största tätort. Ytan på länet är ungefär 21 684 km² och befolkningen var 245 453 år 2019. Västernorrlands läns vapen har en blå bakgrund. På vänstra sidan är det tre silvriga laxar med röda fenor. På högra sidan är det vågor i blått, silver, rött, silver och till sist blått. Några populära sevärdheter i Västernorrlands län är Skuleskogens nationalpark, Ulvöarna, Ådalen, Ytterlännas gamla kyrka samt Härnösands bilmuseum.
Information om yrket
En läkare som är klar med sin allmäntjänstgöring (AT) blir legitimerad. När legitimationen erhållits ges möjligheten att söka ST-tjänst. Att bli specialistläkare inom valfritt område kräver en specialisttjänstgöring på minst 5 år. Vanliga områden att söka ST-tjänst inom är barnmedicin, ortopedi och kirurgi.
Arbetsuppgifter
En ST-läkare går under handledning av en specialistläkare. Precis som vid allmäntjänstgöringen är det vanligt att specialistläkaren medverkar på besök och/eller finns som stöd för ST-läkaren. Ansvaret ökar gradvis beroende på hur långt ST-läkaren har kommit i sin tjänstgöringsperiod.
Arbetsmiljö
Precis som för övriga läkare innebär yrket som ST-läkare ett stort patientansvar. Det ställs höga krav på ST-läkaren under specialisttjänstgöringen, då denna skall bli specialist inom ett medicinskt område. Beroende på var ST-läkaren gör sin specialisttjänstgöring kan arbetsmiljön se annorlunda ut. En ST-läkare som arbetar med barn måste hela tiden upprätthålla en god empatiska förmåga, medan en ST-läkare på en akutvårdsmottagning i första hand skall vara stresstålig. Oavsett specialistområde kan arbetsanhopningar uppstå och jourtid kan komma att bli aktuellt, vilket kan vara påfrestande i perioder.