Lön Civilingenjörsyrken inom gruvteknik och metallurgi Västmanlands

Snittlön Civilingenjörsyrken inom gruvteknik och metallurgi i Västmanlands

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: ../mån

Västmanlands län

Västmanlands län består av 10 kommuner och är ett av Sveriges mindre län. Länet ligger längs med Hjälmaren och Mälaren mot Bergslagen. Den största av tätorterna i länet är Västerås som har ungefär 50% av den sammanlagda befolkningen i Västmanlands län. Ytan på länet är ungefär 5118 km² och befolkningen var 273 929 år 2019. Västmanlands läns vapen har en vit eller silvrig bakgrund med tre sammanhängande blå kullar. Från varje kulle kommer det en röd eldflamma. Några populära sevärdheter i Västmanlands län är bland annat Sala silvergruva, Anundshög, Bergslagens medeltidsmuseum, Lapphyttan, Västerås domkyrka samt Västerås historiska skeppsmuseum.


Information om yrket

En civilingenjör som arbetar inom gruvteknik och metallurgi tillhör gruvnäringen och arbetar främst med en allmän civilingenjörsutbildning för att sedan välja inriktning inom gruvteknik. Som det ser ut idag är just denna roll ett bristyrke och det råder stor efterfrågan.

Arbetsuppgifter

Att vara civilingenjör är allmänt ett brett yrke med många valmöjligheter. Arbetar man inom gruvteknik och metallurgi kan man få arbetsuppgifter som utvecklingsarbete av verksamhet, arbetsmiljöfrågor och säkerhet, mineralanalysteknik, utveckling av borrning och processer eller till exempel vara med och utveckla robotik inom gruvindustrin. Allt för att underlätta och modernisera dagens gruvarbeten.

Arbetsmiljö

Beroende på ansvarsområde kan arbetsmiljön innebära både inomhusarbete på kontor eller deltagande och kontroller ute på fältet i gruvmiljöer. Är man ute och kontrollerar till exempel driftsäkerhet ute på arbetsplatser, kan arbetsmiljön stundtals vara bullrig. Men arbetet sker även i kontor och genom samplanering med företagsmöten och arbetet kan innebära resor beroende på uppdrag.

Rulla till toppen