Lön Gruv- och stenbrottsarbetare Västmanlands

Snittlön Gruv- och stenbrottsarbetare i Västmanlands

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: ../mån

Västmanlands län

Västmanlands län består av 10 kommuner och är ett av Sveriges mindre län. Länet ligger längs med Hjälmaren och Mälaren mot Bergslagen. Den största av tätorterna i länet är Västerås som har ungefär 50% av den sammanlagda befolkningen i Västmanlands län. Ytan på länet är ungefär 5118 km² och befolkningen var 273 929 år 2019. Västmanlands läns vapen har en vit eller silvrig bakgrund med tre sammanhängande blå kullar. Från varje kulle kommer det en röd eldflamma. Några populära sevärdheter i Västmanlands län är bland annat Sala silvergruva, Anundshög, Bergslagens medeltidsmuseum, Lapphyttan, Västerås domkyrka samt Västerås historiska skeppsmuseum.


Information om yrket

I en gruva eller ett stenbrott är det gruv- och stenbrottsarbetarna som har till ansvar att se till så att malmen som bryts når markens yta. I denna process finns flera olika deletapper, där olika typer av gruv- och stenbrottsarbetare jobbar. Det är vanligt att dessa även kallas för gruvarbetare. I Sverige finns de flesta jobbmöjligheterna i norra delen av landet, i Kiruna och Gällivare.

Arbetsuppgifter

Olika gruvarbetare kan ha vitt skilda arbetsuppgifter. Ett exempel är borrare, som har i uppgift att borra hål i berggrunden. Laddare fyller sedan dessa borrhål med sprängämnen, och ser till att de detoneras korrekt. En skrotare kontrollerar sedan att det inte finns lösa bitar kvar för att förebygga ras. I mindre gruvor med få anställda är det vanligt att en person har flera av dessa uppgifter.

Arbetsmiljö

En gruvarbetare arbetar större delen av dagen under jord, och måste därför stå ut med mörker. Hjälm och annan skyddsutrustning måste alltid bäras. På grund av de riskfyllda arbetsmiljön är säkerhetstänk mycket viktigt.

Rulla till toppen