Lön Gruv- och stenbrottsarbetare Västra Götalands

Snittlön Gruv- och stenbrottsarbetare i Västra Götalands

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: ../mån

Västra Götalands län

Västra Götalands län ligger i sydvästra Sverige och är med sina 49 kommuner Sveriges näst största län. Av de ca 1,7 miljoner invånarna, bor ca 580 000 i residensstaden Göteborg. Inom länet finns flera naturreservat och nationalparker, såsom Saltö och Brunsbo Äng, samt Tresticklan och Kosterhavets nationalpark. Några exempel på länets historiska sevärdheter är Bohus Fästning, Mölndals Kvarnby och Hedareds stavkyrka. Här finns även Sveriges största nöjespark, Liseberg.
Det finns även ett flertal olika universitet och högskolor inom länet, varav Göteborgs Universitet och Chalmers tekniska högskola är två exempel. Förutom Västra Götalandsregionen samt kommunerna är Volvo Personvagnar, Samhall Aktiebolag och Postnord några av länets största arbetsgivarna.


Information om yrket

I en gruva eller ett stenbrott är det gruv- och stenbrottsarbetarna som har till ansvar att se till så att malmen som bryts når markens yta. I denna process finns flera olika deletapper, där olika typer av gruv- och stenbrottsarbetare jobbar. Det är vanligt att dessa även kallas för gruvarbetare. I Sverige finns de flesta jobbmöjligheterna i norra delen av landet, i Kiruna och Gällivare.

Arbetsuppgifter

Olika gruvarbetare kan ha vitt skilda arbetsuppgifter. Ett exempel är borrare, som har i uppgift att borra hål i berggrunden. Laddare fyller sedan dessa borrhål med sprängämnen, och ser till att de detoneras korrekt. En skrotare kontrollerar sedan att det inte finns lösa bitar kvar för att förebygga ras. I mindre gruvor med få anställda är det vanligt att en person har flera av dessa uppgifter.

Arbetsmiljö

En gruvarbetare arbetar större delen av dagen under jord, och måste därför stå ut med mörker. Hjälm och annan skyddsutrustning måste alltid bäras. På grund av de riskfyllda arbetsmiljön är säkerhetstänk mycket viktigt.

Rulla till toppen