Snittlön Kranförare m.fl. i Växjö
- Män 2023: ../mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: ../mån
Växjö
Växjö ligger i Småland och är Sveriges 19:e största stad med cirka 70 000 invånare. Det är en blomstrande stad som bjuder på arbete både för de med hög- och låg utbildning. Växjö är omringat av skog och därför en viktig knutpunkt för näringslivet. Det finns en rad olika företag inom elektroteknik och maskinteknik. I Växjö finns även det stora shoppingcentrumet Grand Samarkand med en rad olika butiker samt Videum Science Park som huserar mer än 100 olika företag inom olika branscher.
Växjö stadskärna är liten men mysig och har nyligen genomgått en större renovering. Här finns flertalet restauranger, hotell, butiker och caféer. Dessa letar alltid efter serviceinriktad personal eftersom det råder stor personalomsättning i denna bransch.
Stadens vanligaste yrken
Det vanligaste yrket i Växjö är butikspersonal. Det är inte så konstigt att Grand Samarkand röstats fram till ett av Sveriges bästa köpcentrum.
Inom den offentliga sektorn är det undersköterska som är det främsta yrket. Det är främst kvinnor som arbetar som detta medan männen dominerar inom industrin.
Universitet och utbildning
Växjö driver Linneuniversitetet tillsammans med Kalmar stad. Det är den absolut främsta skolan i staden. Här kan du bland annat läsa följande program och utbildningar:
- Polisutbildning
- Lärarutbildning
- Sjöfart
Information om yrket
En kranförare, även kallat maskinförare, arbetar med hjälp av både större och mindre kranar att lossa, lasta och hantera olika sorters gods och föremål. Oftast jobbar man inom den större industrin, i hamnar, på byggarbetsplatser eller annat större projekt som kan behöva en kranförare.
Arbetsuppgifter
Att arbeta som kranförare innebär att man måste ha en gedigen yrkesutbildning innan man arbetar. En kranförare har ett stort ansvar att kunna hantera kranen rätt. Det kan handla om stort och tungt gods som skulle bli farligt om det felplaceras och då riskerar falla. Det finns olika kranar för varierande ändamål . Som kranförare har man också ansvar för kranens underhåll och att se över eventuella brister.
Arbetsmiljö
Som kranförare arbetar man ensam i en hytt men har radiokommunikation med sina kollegor. Radiokommunikationen är extra viktig då man inte kan nå varandra på något annat sätt. Arbetet innebär inga tunga lyft men mycket planering, strategi och noggrannhet.