Snittlön Lokförare i Växjö
- Män 2023: 43400/mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: 43100/mån
Växjö
Växjö ligger i Småland och är Sveriges 19:e största stad med cirka 70 000 invånare. Det är en blomstrande stad som bjuder på arbete både för de med hög- och låg utbildning. Växjö är omringat av skog och därför en viktig knutpunkt för näringslivet. Det finns en rad olika företag inom elektroteknik och maskinteknik. I Växjö finns även det stora shoppingcentrumet Grand Samarkand med en rad olika butiker samt Videum Science Park som huserar mer än 100 olika företag inom olika branscher.
Växjö stadskärna är liten men mysig och har nyligen genomgått en större renovering. Här finns flertalet restauranger, hotell, butiker och caféer. Dessa letar alltid efter serviceinriktad personal eftersom det råder stor personalomsättning i denna bransch.
Stadens vanligaste yrken
Det vanligaste yrket i Växjö är butikspersonal. Det är inte så konstigt att Grand Samarkand röstats fram till ett av Sveriges bästa köpcentrum.
Inom den offentliga sektorn är det undersköterska som är det främsta yrket. Det är främst kvinnor som arbetar som detta medan männen dominerar inom industrin.
Universitet och utbildning
Växjö driver Linneuniversitetet tillsammans med Kalmar stad. Det är den absolut främsta skolan i staden. Här kan du bland annat läsa följande program och utbildningar:
- Polisutbildning
- Lärarutbildning
- Sjöfart
Information om yrket
Lokförare eller tågförare kör en mängd olika spårbunden trafik på järnvägsräls. Det kan vara gods, fjärr- och pendeltrafik med passagerare ombord eller malmtåg från LKAB i Norrland. Det kan även förekomma växlingsarbeten med radiostyrda lok, som en del av arbetsuppgifterna.
Arbetsbeskrivning av lokföraryrket
Ansvaret för att tåget körs säkert, mjukt och håller hastighetsföreskrifter ligger på lokföraren. Det är alltid lokföraren med övrig personal på tåget som bär det yttersta ansvaret för att säkerheten ombord är garanterad för passagerarna. Innan avresa är det lokförarens ansvar att färdigställa loket, kontrollera all teknisk utrustning, bromsarna och att samtliga föreskrifter följs. Informationen om eventuella tidsförändringar, reperationer eller hastighetsförändringar längs banan skall ges till passagerare av lokförare och övrig tågpersonal.
Arbetstid
Oregelbundna arbetstider är en lokförares vardag. Tågen går inte kl. 08.00 -15.00 utan dygnet runt och i stort sett alla dagar om året. Relativt ofta sker övernattningar på annan ort och även helgarbete. Eftersom en lokförare innehar en relativt fixerad och begränsad rörelseposition, mestadels sittande, kan lokförare få belastningsbesvär på framför allt rygg, nacke och axlar.