Lön Bagare och konditorer Vetlanda

Snittlön Bagare och konditorer i Vetlanda

  • Män 2023: ../mån
  • Kvinnor 2023: ../mån
  • Medel 2023: ../mån

Vetlanda

Vetlanda är en tätort som tillhör Jönköpings län och ligger i Sverige. I Vetlanda finns cirka 13.000 invånare. Vetlanda har och har haft en del industrier. Det som Vetlanda mest var känt för tidigare var deras tändsticksfabrik, vid namn Stickan. Vetlanda är också tidigare känt för sin träindustri. Och nu är Vetlandas största industribolag Sapa AS, Skandinaviska aluminium profiler AB, med över 1000 anställda. År 1963 startade Sapa AS sin första fabrik i Vetlanda och sedan dess har de växt och står stadigt än idag.

Sevärdheter i Vetlanda

I Vetlanda finns det mycket att uppleva, upptäcka och se. Det finns mycket kulturhistoria i Vetlanda och de mest populära landmärkena och historiska upplevelserna är ruiner, minnesstenar, hembygdsgårdar, kyrkor och museer. Det finns också mycket natur i Vetlanda, här kan man till exempel ta en vandring i Illharjens naturreservat.

Tidigare järnvägsknut i Vetlanda

För många år sedan var Vetlanda en järnvägsknut men inte längre. Idag används spåret enbart för att transportera gods och kallas för Emådalsbanan. Än så länge finns det inga planer på att använda spåret för persontrafik men det kommer däremot fortsatt transportera gods. Dock vet man inte för hur länge, allt beror på hur mycket gods det kommer att transporteras till och från företag.


Information om yrket

En bagare eller konditor kan antingen ha ett eget konditori eller bageri, eller så är man anställd på ett sådant. Man kan också arbeta på ett bageri i en större butik.

Arbetsuppgifter

En bagare eller konditors arbetsuppgifter består i att baka och utforma bakverk, bröd och tårtor. Det kan vara småkakor, bakelser, smörgåsar, marsipanfigurer, bröllopstårtor eller limpor. Bakverken säljs antingen över disk, eller så bakas de på beställning av kunden. Arbetet handlar om att skapa degar, om jäsning, och om gräddning samt dekorering. Dessutom provar bagaren eller konditorn ofta nya smaksättningar och idéer kring sina bakverk.

Arbetsmiljö

Bagaren eller konditorn arbetar inomhus. Arbetet kan vara fysiskt krävande då tunga lyft förekommer och det kan också vara varmt under arbetet. Det är också mycket noga med hygienen och i regel förekommer krav på uppsatt hår, speciell klädsel och korta naglar. Arbetsdagarna är ofta långa och de tenderar att börja tidigt så att bröd och bakverk är klara tills dess att bageriet öppnar.

Rulla till toppen