Snittlön Industrielektriker i Vetlanda
- Män 2023: 37500/mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: 37300/mån
Vetlanda
Vetlanda är en tätort som tillhör Jönköpings län och ligger i Sverige. I Vetlanda finns cirka 13.000 invånare. Vetlanda har och har haft en del industrier. Det som Vetlanda mest var känt för tidigare var deras tändsticksfabrik, vid namn Stickan. Vetlanda är också tidigare känt för sin träindustri. Och nu är Vetlandas största industribolag Sapa AS, Skandinaviska aluminium profiler AB, med över 1000 anställda. År 1963 startade Sapa AS sin första fabrik i Vetlanda och sedan dess har de växt och står stadigt än idag.
Sevärdheter i Vetlanda
I Vetlanda finns det mycket att uppleva, upptäcka och se. Det finns mycket kulturhistoria i Vetlanda och de mest populära landmärkena och historiska upplevelserna är ruiner, minnesstenar, hembygdsgårdar, kyrkor och museer. Det finns också mycket natur i Vetlanda, här kan man till exempel ta en vandring i Illharjens naturreservat.
Tidigare järnvägsknut i Vetlanda
För många år sedan var Vetlanda en järnvägsknut men inte längre. Idag används spåret enbart för att transportera gods och kallas för Emådalsbanan. Än så länge finns det inga planer på att använda spåret för persontrafik men det kommer däremot fortsatt transportera gods. Dock vet man inte för hur länge, allt beror på hur mycket gods det kommer att transporteras till och från företag.
Information om yrket
Industrielektriker är ett elektrikeryrke med fokus på industri. Industrielektriker har kunskap om styr- och mekatronik, elektronik och datasystem. Man kan bli elektriker via gymnasieprogrammet el- och energiprogrammet, eller vid yrkeshögskolan. En del av utbildningen består av upplärning på en arbetsplats som lärling. Efter ett fullföljt lärlingskap utfärdas ett intyg. Redan utbildade installationstekniker kan ibland utbilda sig vidare till industrielektriker för att bredda sin kompetens.
Arbetsuppgifter
Industrielektriker monterar, kontrollerar och underhåller elektronik och industriteknik såsom automatikutrustning. Detta gör de under både hög och lågspänning.
Arbetsmiljö
Industrielektrikers arbetsplats kan vara både fast och rörlig då de kan vara inhyrda av ett specifikt industriföretag, eller i ett installationsföretag som hyr ut sina tjänster och elektriker till andra företag. De kan vara anställda vid mindre och större företag som hanterar underhåll, kontroll och montering av automatikutrustning. Automatikutrustning används vid storskalig industriell tillverkning.
Arbetstider
Kan variera kraftigt beroende på företag och anställningsform. Jour och inryckning kan förekomma i tjänsten.