Lön Tull- och kustbevakningstjänstemän Vetlanda

Snittlön Tull- och kustbevakningstjänstemän i Vetlanda

  • Män 2023: ../mån
  • Kvinnor 2023: ../mån
  • Medel 2023: ../mån

Vetlanda

Vetlanda är en tätort som tillhör Jönköpings län och ligger i Sverige. I Vetlanda finns cirka 13.000 invånare. Vetlanda har och har haft en del industrier. Det som Vetlanda mest var känt för tidigare var deras tändsticksfabrik, vid namn Stickan. Vetlanda är också tidigare känt för sin träindustri. Och nu är Vetlandas största industribolag Sapa AS, Skandinaviska aluminium profiler AB, med över 1000 anställda. År 1963 startade Sapa AS sin första fabrik i Vetlanda och sedan dess har de växt och står stadigt än idag.

Sevärdheter i Vetlanda

I Vetlanda finns det mycket att uppleva, upptäcka och se. Det finns mycket kulturhistoria i Vetlanda och de mest populära landmärkena och historiska upplevelserna är ruiner, minnesstenar, hembygdsgårdar, kyrkor och museer. Det finns också mycket natur i Vetlanda, här kan man till exempel ta en vandring i Illharjens naturreservat.

Tidigare järnvägsknut i Vetlanda

För många år sedan var Vetlanda en järnvägsknut men inte längre. Idag används spåret enbart för att transportera gods och kallas för Emådalsbanan. Än så länge finns det inga planer på att använda spåret för persontrafik men det kommer däremot fortsatt transportera gods. Dock vet man inte för hur länge, allt beror på hur mycket gods det kommer att transporteras till och från företag.


Information om yrket

Både tull och kustbevakningsmän arbetar gemensamt med att förhindra och begränsa brottslighet över gränserna genom bevakning. En tulltjänsteman arbetar vanligen inom Tullverket medan en kustbevakningstjänsteman arbetar inom Kustbevakningen. Båda yrkena går under statlig regi med med bland annat bevakning av in- och utkommande gods.

Arbetsuppgifter

Både en tulltjänsteman och en kustbevakningsman har i uppgift att bevaka gränserna. Skillnaden är att en kustbevakningsman bevakar sjön, medan en tulltjänsteman bevakar inlandet. Båda yrkena står dock under samma organisation, det vill säga Tullverket. En tulltjänsteman har i huvuduppgift att kontrollera så att ingen olaglig handel pågår mellan gränserna utanför EU. Det kan handla om illegala vapen eller narkotika. En kustbevakningsman har i princip samma arbetsuppgifter men befinner sig många dagar till sjöss och arbetar med att se över natur, fiske, jakt, naturvård och värna om miljön med förebyggande åtgärder.

Arbetsmiljö

Inom tull- och kustbevakningen varierar arbetsmiljön. Inom tull -och kustbevakningen kan det innebära mycket utomhusarbete, men även inomhusarbete i form av att samla data, registrera eller andra uppgifter inom administration.

Rulla till toppen