Snittlön Barnskötare i Mjölby
- Män 2023: 25700/mån
- Kvinnor 2023: 26900/mån
- Medel 2023: 26800/mån
Mjölby
Mjölby är en tätort som tillhör Östergötlands län och ligger i Sverige. Mjölby har cirka 14000 invånare. Tidigare var det inte så stor befolkning i Mjölby men den ökade kraftigt när järnvägsstationen byggdes. Det finns två stycken gymnasieskolor i Mjölby, Dackeskolan och Kungshögaskolan. Samt en del förskolor. Det finns också fyra stycken bibliotek, varav ett huvudbibliotek. På huvudbiblioteket visas utställningar varje månad, på galleri hörnet.
Sevärdheter i Mjölby
Hälsosamma och roliga hästupplevelser, naturupplevelser, hembygdsgårdar, promenadstråk, kyrkor och bad, allt detta och mycket mer kan man uppleva i Mjölby. Vandra runt sjöar, upplev naturen och de djur som finns. Blicka bakåt i tiden för ett ögonblick genom att besöka de hembygdsgårdar, runstenar och ruiner som Mjölby har att erbjuda. Eller varför inte göra massa aktiviteter med hästarna i Vimne.
Kvarnar i Mjölby
Förr i tiden fanns det många kvarnar i Mjölby. Detta med tanke på forsarna från Svartån och den rika jorden. Det var allltså en perfekt plats att ha kvarnar på och det har genom tiden funnits en del kvarnar där. Men på 1900-talet ersattes dock kvarnarna till en kvarn som drevs på el. Tyvärr lades även denna kvarn ned, år 2010 och därmed slutade man använda sig av kvarnar i Mjölby. Idag använder man sig istället utav elkraftverk.
Information om yrket
Yrkestiteln barnskötare fås genom att gå utbildningen [Barn- och Fritidsprogrammet på gymnasiet. Det är också möjligt att läsa utbildningen som lärlingsutbildning via Komvux och via vissa folkhögskolor. En barnskötare är oftast anställd av kommunen och arbetar inom förskola/skola, men kan också hitta privata anställningar.
Arbetsmiljö
På en förskola finns många arbetsuppgifter och barnskötaren arbetar i ett arbetslag, tillsammans med andra barnskötare och förskollärare. Utgångspunkten för det arbete som sker på en förskola är läroplanen för förskolan, som utarbetas av Skolverket. Det pedagogiska huvudansvaret ligger på förskollärare men i det vardagliga arbetet behöver även barnskötaren veta vad uppdraget innebär. Arbetet är omväxlande och kräver att du kan samarbeta i grupp och att du är lyhörd för barns behov.
Arbetsuppgifter
Barnen ska kunna känna sig trygga på förskolan, samtidigt som de utvecklas. Barnskötaren kan ansvara för lässtunder, pedagogiska lekar, gruppaktiviteter utomhus som exempelvis utflykter där barnen får undersöka naturen. Samtidigt finns rent praktiska inslag, som att hjälpa barnen vid matstunder, byta blöjor, tvätta händer, klä på barn ytterkläder eller trösta när barn är ledsna.