Räkna ut din lön efter skatt – se nettolön, timlön, månadslön & årslön

Med hjälp av vår lönekalkylator kan du räkna ut din nettolön, årsinkomst och se vilka skatter du betalar. Du fyller i vad du tjänar före skatt, året du är född och eventuellt medlemskap i Svenska kyrkan. Lönekalkylatorn beräknar sedan automatiskt rätt skatter och avgifter baserat på Skatteverkets aktuella uppgifter.

Räkna ut lön efter skatt

För att kunna räkna ut din lön behöver vi veta vad du har för bruttolön, vilket år du är född och vilken kommun du bor i. Om du är medlem i Svenska Kyrkan behöver du också ange vilken församling du tillhör.

Försäkra din inkomst
Om du går med i Unionen.se som är Sveriges största fackförbund så ingår inkomstförsäkring i medlemskapet. På Unionens hemsida kan du se om det är möjligt att bli medlem med din yrkeskategori.

✔️ Över 700 000 medlemmar
✔️ Inkomstförsäkring ingår
✔️ Även egenföretagare & chefer

Se vad dina kollegor tjänar – 100% anonymt
Kolla upp vad dina kollegor tjänar 100% anonymt på Ratsit.se. Tjänar du mindre än dina kollegor? Den informationen kan du nyttja för att förhandla upp din egen lön.

Så räknar lönekalkylatorn ut din lön efter skatt / nettolön

För att kunna räkna ut lön efter skatt, se vilken skattetabell du tillhör och mycket annat skickar vår lönekalkylator frågor till Skatteverket via ett API. Skatteverket svarar sedan på detta anrop med olika uppgifter om skattesatser och avdrag. Sedan räknar Allapengars lönekalkylator samman allt detta och presenterar det för dig direkt på skärmen.

För att kunna beräkna din nettolön, alltså lönen efter alla skatter dragits, behöver vi veta din bruttolön. Bruttolönen är din lön före skatteavdrag.

Kommunal inkomstskatt – var du bor spelar roll

Kommunalskatt och landstingsskatt betalar bland annat för sjukvård och kollektivtrafik.

I Sverige finns det idag 21 län och 290 kommuner. Varenda en av Sverige 290 kommuner har sin egen skattesats för kommunalskatten. Kommunalskatten betalas av alla personer som har en beskattningsbar förvärvsinkomst och går till kommunen och landstinget.

Den kommunala inkomstskatten ligger vanligen runt 30 procent beroende på var du bor. Men mellan kommunerna med högst respektive lägst kommunal inkomstskatt kan det skilja mer än 6 procent vilket gör stor skillnad i plånboken. Om du tjänar 35 300 kr i månadslön före skatt så är din nettolön hela 1 572 kr högre i den kommun med lägst kommunal inkomstskatt än i den med högst.

Statlig inkomstskatt

Eftersom svenskar i genomsnitt tjänar 35 300 kronor i månaden behöver de flesta endast betala kommunalskatten. Men om du tjänar minst 540 700 kronor under 2022 så betalar du även en statlig inkomstskatt. Den statliga inkomstskatten ligger på 20 procent och är densamma oavsett var i Sverige du är folkbokförd.

Äldre betalar lägre skatt

För att kunna räkna ut din lön efter skatt behöver du uppge din ålder. Det beror på att från det år du fyller 66 år blir din inkomstskatt lägre. Anledningen är att du får en höjning på både ditt jobbskatteavdrag och grundavdrag.

Det innebär att en genomsnittlig arbetstagare som är 66 år eller äldre får cirka 10 procentenheter lägre skatt på arbete jämfört med en yngre arbetstagare.

Medlem i Svenska kyrkan?

Om du är medlem i Svenska kyrkan påverkas också din skatt eftersom du då även betalar en kyrkoavgift. Liksom den kommunala inkomstskatten så skiljer sig också kyrkoavgiften från kommun till kommun. Om vi återigen tar exemplet med Österåker och Dorotea så betalar du bara ungefär halva kyrkoavgiften i Österåker jämfört med Dorotea.

Den genomsnittlige inkomsttagaren betalar ungefär 1 000 kr i kyrkoavgift för varje 100 000 kr du tjänar i årslön. Att vara med i Svenska kyrkan är frivilligt och om du inte vill vara med längre kan du enkelt begära utträde.

Oavsett om du är med i kyrkan eller inte betalar du som folkbokförd i Sverige en begravningsavgift. Det gäller alla som har en beskattningsbar inkomst, oberoende av vilken religion du tillhör.

Public Service-avgift

2019 ersattes radio- och tv-avgiften som tidigare betalades av alla hushåll med en tv-mottagare. Den är nu ersatt av en Public Service-avgift som betalas av alla över 18 år som har en beskattningsbar inkomst. Avgiften är 1 procent av inkomsten upp till taket 1 300 kr per år.

Vanliga frågor

Hur mycket skatt betalar man?

Hur mycket skatt du betalar och hur hög lön efter skatt du får beror utöver din bruttolön på vilken kommun du bor i, året du är född och om du är medlem i Svenska kyrkan.

Vad är bruttolön?

Bruttolön är lön före skatt, dvs pengarna du tjänat innan skatt och avgifter dras från din lön.

Vad är nettolön?

Nettolön är lön efter skatt, dvs den som lön som den anställde får efter skatten dragits. Det är detta belopp som betalas ut till löntagaren, vanligtvis varje månad.

Försäkra din inkomst
Om du går med i Unionen.se som är Sveriges största fackförbund så ingår inkomstförsäkring i medlemskapet. På Unionens hemsida kan du se om det är möjligt att bli medlem med din yrkeskategori.

✔️ Över 700 000 medlemmar
✔️ Inkomstförsäkring ingår
✔️ Även egenföretagare & chefer

Se vad dina kollegor tjänar – 100% anonymt
Kolla upp vad dina kollegor tjänar 100% anonymt på Ratsit.se. Tjänar du mindre än dina kollegor? Den informationen kan du nyttja för att förhandla upp din egen lön.

Om din nettolön inte räcker till en akut utgift

Ibland råkar man ut för lite större akuta utgifter som nettolönen inte räcker till för att täcka. Det kan exempelvis handla om att bilen går sönder, kyl och frys går sönder eller att du behöver köpa en ny tv. I sådana situationer kan ett privatlån vara räddningen. Lånet betalar du sedan tillbaka löpande med en del av din nettolön. Räntan på privatlån varierar kraftigt mellan olika långivare så det lönar sig att jämföra rantor och villkor hos olika långivare innan lånet tas. Lånejämföraren Advisa jämför upp till 40 st olika banker och långivare med en enda ansökan och en enda kreditupplysning görs.

Källor:
Skatteverket.se

Rulla till toppen