Jämför Inkomstförsäkring

Att gå med i facket har flera fördelar, en av dom främsta för många är en bra inkomstförsäkring. Andra förmåner kan inkludera medlemslån, juridiskt stöd, försäkring för hem, bil, villa och ditt stöd för schysstare villkor på din arbetsplats.

Här kan du jämföra de viktigaste faktorerna för val av fackförbund och inkomstförsäkring.

Saker att tänka på vid val av inkomstförsäkring

När du väljer inkomstförsäkring finns det flera saker att tänka lite extra på, detta gör det lättare för dig att hitta en försäkring som passar dig och dina behov.

Inkluderad eller tillval?

Vissa fackförbund som exempelvis Unionen har inkomstförsäkring inkluderad i medlemsavgiften, det finns dock fackförbund där du behöver göra ett tillval av försäkring för att få ytterligare skydd om du skulle förlora arbetet.

Inkomsttak

A-kassan i Sverige har ett tak för hur mycket du kan få. Med hjälp av en inkomstförsäkring höjer du take. Hur mycket det höjs beror helt på vilken försäkring du väljer, var därför extra noga med att hitta en som passar dina behov.

Ersättningsdagar

Det är inte bara taket på din försäkring som är viktigt utan även hur länge du får ersättning vid arbetslöshet. Ersättningsdagar varierar från olika fackförbund och försäkringsbolag men är generellt mellan 120 – 300 dagar.

Tilläggsförsäkring

Skulle du tjäna mer än taket din försäkring erbjuder, finns det ofta möjlighet att öka ditt tak med hjälp av en Tilläggsförsäkring. Här kan du ofta höja taket men även komplettera ditt skydd genom att lägga till ersättningsdagar mot en extra premie.

Medlemskap

Något som är extra viktigt att tänka på är att bli medlem i tid. Många fackförbund och även försäkringsbolag kräver att du varit medlem både i förbundet och a-kassan i 12 månader för att få tillgång till full ersättning vid arbetslöshet

Villkoren är individuella och du bör alltid kontakta ditt fackförbund, a-kassa eller försäkringsbolag vid frågor. Du kan dock hitta mer konkreta regler och bestämmelser gällande inkomstförsäkring och även dess marknadsföring hos konsumentverket.

Inkomstförsäkring utifrån Fackförbund

Oftast är den viktigaste faktorn ditt fackförbund, som vi skrev tidigare har vissa fack en inkomstförsäkring inkluderad i medlemsavgiften. Ditt val av fackförbund är direkt beroende på ditt yrkesområde, därmed kommer detta ge dig förutsättningar för vilken eller vilka försäkringar du kan få och till vilket pris. Givetvis finns det även inkomstförsäkringar som är obundna till fackförbund, som du kan hitta hos vissa specialiserade försäkringsbolag.

Rulla till toppen