Fackförbund för egenföretagare

Fackförbund för egenföretagare har inte alltid funnits och är något som vuxit fram sakta men säkert i det svenska fackliga landskapet. Idag finns det skräddarsydda fack för egenföretagare som ger medlemmar tillgång till inkomstförsäkring, rådgivning och försäkringar till bra priser.

Varför gå med i ett fackförbund

Det finns flera anledningar varför det kan vara bra att gå med i facket med eget företag bland annat den trygghet och samhörighet facket erbjuder. Givetvis finns det även många förmåner och försäkringar som gör ditt företagande mer utvecklande och tryggare.

Olika fackförbund för egenföretagare

Fackförbund är ofta branschspecifika och därför är det bäst att hitta ett fack där medlemmar är aktiva i samma sektor som din verksamhet är. Sveriges största fackförbund för egenföretagare Unionen välkomnar medlemmar.

Unionen medlemskap

Som medlem i Unionen egenföretagare får du många förmåner, här är några av det bästa sakerna med att bli medlem i facket som egenföretagare:

Inkomstförsäkring

Unionen.se gör att du får upp till 80% av din lön om du skulle behöva lägga ner din verksamhet. A-kassan ersätter bara upp till taket på 25 025kr.

Juridisk rådgivning

Att starta eget företag är inte lätt, därför erbjuder Unionen hela 10 timmars affärsjuridisk rådgivning årligen helt kostnadsfritt. (Denna förmån har ett värde av cirka 2500kr exkl moms /timme)

Lätta avtal för egenföretagare

Som medlem får du fri tillgång till Avtal24 webbverktyg som för det enkelt att skapa företagsavtal för din verksamhet. (Värde cirka 6000 kr exkl moms /år)

Sjukvårdsförsäkring gratis i 3 månader

Försäkring är viktigt när du står på egna ben. Med Unionen får du fri sjukvårdsförsäkring i 3 månader, efter detta kan du teckna ytterligare sjukvårdsförsäkring för 106kr/månad. En sjukförsäkring för egenföretagare kan vara en avgörande för att hålla ditt företag igång om olyckan skulle vara framme.

Vidareutbildning

Som egenföretagare krävs det att man fortsätter utvecklas. Med medlemskap i ett fackförbund för egenföretagare kan du söka om ersättning för böcker, material eller annars som krävs när du väljer att kompetensutveckla. Detta gäller för både dagskurser eller när du väljer att studera på heltid (max ersättning 3250 kr per termin, 13000 totalt)

Gratis medlemskap i 3 månader

Nu kan du pröva Unionen Egenföretagare i 3 månader gratis, gäller endast för nya medlemmar.

A-kassa med eget företag

Det krävs inte att du är med i ett fackförbund för att få tillgång till a-kassa som egenföretagare, men  fackförbund ger dig ofta värdefulla förmåner som kan komplettera din a-kassa om din verksamhet skulle behöva lägga ner.

Hur hittar man bästa a-kassan för egenföretagare?

Detta kan bero på vilken bransch din verksamhet arbetar inom, det finns också SMÅA som är en arbetslöshetskassa speciellt utformad för småföretagare. Om du driver ett företag inom privatsektor kan du t.ex gå med i Unionens fackförbund och a-kassa för att få tillgång till både kompetensutveckling, försäkringar och fina erbjudanden.

Försäkringar

Vare sig du driver en enskild firma, handelsbolag eller precis startat ditt aktiebolag så är försäkringar för ditt företag en god idé. En företagsförsäkring skyddar dig vid sjukdom eller olycka och ingår ofta till viss del när du går med i facket som egenföretagare. Dessa är några försäkringar för egenföretagare vi rekommenderar:

  • Sjukförsäkring
  • Företagsförsäkring
  • Olycksfallsförsäkring
  • Sjukvårdsförsäkring
  • Inkomstförsäkring

Gå med i facket med eget företag

Som ni kan se finns det många anledningar att gå med i facket med eget företag. Oavsett vilken företagsform eller bransch du jobbar inom finns det bra anledningar att gå med i facket som egenföretagare, kika in på Unionen.se och läs mer om vad de kan erbjuda dig som företagare. Har du inte startat ditt företag och letar efter svar på hur du kan gå tillväga? Besök hemsidan verksamt.se för frågor och svar kring att driva eget företag.

Rulla till toppen