Snittlön Banktjänstemän i Sigtuna
- Män 2023: 61100/mån
- Kvinnor 2023: 46400/mån
- Medel 2023: 53400/mån
Sigtuna
Sigtunas historia sträcker sig tillbaka till slutet av 900-talet och idag räknas staden som Sveriges äldsta bevarade stad. Även om vi idag inte kan se 900-talet så minns man stadens rötter genom alla de byggnader och detaljer som än idag går att se. Exempel är Maria kyrka som skapat historia i mer än 750 års tid och alla de runstenar som berättar om människor som en gång levat.
Arbeta i Sigtuna
Runt 3 000 personer arbetar för Sigtuna kommun och totalt finns här omkring 5 000 företag, flest inom besöksnäring och logistik. Att Stockholm Arlanda Flygplats, Sveriges största flygplats, är belägen i kommunen skapar många arbetstillfällen och borgar för att infrastrukturen utvecklas och förbättras. Man arbetar idag för en hållbar samhällsutveckling och samtidigt som flygplatsen ska utvecklas ska man värna om de natur- och kulturvärden som finns i kommunen.
Omkring 49 000 personer bor i kommunen, utspritt på Sigtuna stad, Märsta, Rosersberg och landsbygden.
Uppleva Sigtuna
Här finns fantasieggande slott, vacker natur, ruiner och historia och det gör hela kommunen levande och välbesökt. Många som besöker Stockholm eller Uppsala förlägger gärna också ett besök i Sigtuna, många av dem lockade av att kommunen är världens runstenstätaste plats. Här finns omkring 170 kända runstenar varav ett tjugotal av dem inne i Sigtuna stad.
Information om yrket
Banktjänstemän arbetar på banker. Olika banktjänstemäns arbetsuppgifter kan dock variera väldigt mycket. Man kan arbeta exempelvis inom rådgivning, analys eller juridik. Det är ett socialt arbete där man har mycket kontakt med kunder, antingen privatpersoner eller företagskunder. Dessutom är det bra att ha goda IT-kunskaper, då man använder sig mycket av digitala lösningar på banker idag. Man kan få jobb som banktjänsteman direkt efter en gymnasieexamen från ekonomiprogrammet, med oftast krävs en högskoleutbildning inom ekonomi.
Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna för en banktjänsteman varierar mycket. Exempelvis kan man hålla på med handel med värdepapper, rådgivningsmöten med kunder, in- och utlåning, kundservice via telefon eller email eller så kan man stå i receptionen och betjäna kunder. Många av arbetsuppgifterna är administrativa och kräver datakunskaper.
Arbetsmiljö
Arbetsplatsen är en bank, och oftast har man ett eget kontor. På vissa arbetsplatser finns möjlighet att delvis arbeta hemifrån, särskilt om man har många administrativa arbetsuppgifter. Eftersom man sitter stilla större delen av arbetsdagen finns risk för hälsoproblem på lång sikt.