Lön Tandhygienister Avesta

Snittlön Tandhygienister i Avesta

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: ../mån

Avesta

Avesta är en tätort som tillhör Dalarnas län och ligger i Sverige. Avesta är mest känd för järn och stålindustri, men också för sin dalahäst. Avestas dalahäst är världens största dalahäst och är 13 meter hög, 12,8 meter lång och väger 67 ton. Den 13 december, år 1989 invigdes Avestas dalahäst och står där än idag. Hästen är gjord av betong men har fått renoveras genom åren då den några gånger varit nära förfall.

Sevärdheter i Avesta

Men förutom dalahästen som Avesta är känd för finns även andra aktiviteter och sevärdheter. Man kan till exempel besöka Norbergs gruvmuseum eller Verket. Verket är en utställning och där hittar man allt från rostugnar till masugnar men också olika glasskulpturer samt tavlor och konst. Om man hellre vill se djur är Avesta visentpark att rekommendera, där det alltså finns visenter. En visent är en europeisk bisonoxe. På en guidad tur kan man se dessa magnifika djur på nära håll. De levde i Sverige under bronsåldern men försvann tyvärr i början på medeltiden. Men med Avesta visentpark kan man alltså uppleva visenter på nära håll.

Mejerier

I Avesta produceras egna mejeriprodukter. Ett mejeri som man kan besöka är Wernergårdens mejeri. Det produceras inte bara mejeriprodukter utan man hittar även fina bakverk i Wernergårdens bagarstuga som är väl värt att besöka.


Information om yrket

Tandhygienister arbetar med att behandla och förebygga sjukdomar i munhålan, såsom karies eller tandlossning. Utöver detta ger de råd och vägledning gällande dental hälsa åt patienterna. Tandhygienister samarbetar ofta med tandläkare. Skillnaden mellan dessa två yrkesgrupper är att tandläkare arbetar inuti tänderna, till exempel med att laga karies, medan tandhygienister arbetar utanpå tänderna.

Arbetsuppgifter

En tandhygienists främsta uppgift är att rengöra och putsa tänder för att ta bort tandsten och andra beläggningar. Vidare kan en tandhygienist utföra olika undersökningar, såsom salivprov eller röntgenfotografering, för att upptäcka eventuella sjukdomar eller besvär. Dessutom för tandhygienisten samtal med patienterna för att ge hälsorelaterade råd och tips.

Arbetsmiljö

Tandhygienister arbetar oftast på tandvårdsmottagningar, antingen privata eller statligt ägda. De arbetar i nära samarbete med annan tandvårdspersonal, framför allt tandläkare. De träffar många patienter i det dagliga arbetet. Som tandhygienist måste man förstås hålla hög hygienstandard. Detta innebär att man måste bära munskydd och gummihandskar i arbetet, samt tvätta händerna ofta.

Rulla till toppen