Lön Transportledare och transportsamordnare Avesta

Snittlön Transportledare och transportsamordnare i Avesta

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: 34500/mån

Avesta

Avesta är en tätort som tillhör Dalarnas län och ligger i Sverige. Avesta är mest känd för järn och stålindustri, men också för sin dalahäst. Avestas dalahäst är världens största dalahäst och är 13 meter hög, 12,8 meter lång och väger 67 ton. Den 13 december, år 1989 invigdes Avestas dalahäst och står där än idag. Hästen är gjord av betong men har fått renoveras genom åren då den några gånger varit nära förfall.

Sevärdheter i Avesta

Men förutom dalahästen som Avesta är känd för finns även andra aktiviteter och sevärdheter. Man kan till exempel besöka Norbergs gruvmuseum eller Verket. Verket är en utställning och där hittar man allt från rostugnar till masugnar men också olika glasskulpturer samt tavlor och konst. Om man hellre vill se djur är Avesta visentpark att rekommendera, där det alltså finns visenter. En visent är en europeisk bisonoxe. På en guidad tur kan man se dessa magnifika djur på nära håll. De levde i Sverige under bronsåldern men försvann tyvärr i början på medeltiden. Men med Avesta visentpark kan man alltså uppleva visenter på nära håll.

Mejerier

I Avesta produceras egna mejeriprodukter. Ett mejeri som man kan besöka är Wernergårdens mejeri. Det produceras inte bara mejeriprodukter utan man hittar även fina bakverk i Wernergårdens bagarstuga som är väl värt att besöka.


Information om yrket

Transportledare och transportsamordnare ansvarar för att koordinera och övervaka transporter, både godstransporter och persontransporter.

Man ser till att transporterna hamnar rätt på ett ekonomiskt och effektivt sätt. Förutom detta gör man en del administrativt arbete. Transportledare och transportsamordnare som arbetar med tågtransporter brukar benämnas tågsamordnare, och de som arbetar inom lokaltrafiken kallas trafikledare.

Arbetsuppgifter

Den främsta arbetsuppgiften är att övervaka och bestämma vart olika transporter ska köra. Man använder sig av kommunikationsradio för att tala med förare och andra transportledare. Dessutom har man ansvar för att räkna ut kostnader, beställa in nya transporter samt att sköta kontakter med kunder och leverantörer.

Arbetsmiljö

Yrket har ett högt tempo, och det är därför bra att vara stresstålig. Dessutom behöver man vara bra på att kommunicera. Som transportledare eller transportsamordnare kan man arbeta exempelvis på ett företags distributionsavdelning, en flygplats, en bangård eller i lokaltrafiken. Arbetsplatsen är vanligtvis bullrig, och man använder därför hörselskydd dagligen.

Rulla till toppen