Snittlön Musikinstrumentmakare och övriga konsthantverkare i Bjuv
- Män 2023: ../mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: ../mån
Bjuv
Bjuv är en liten tätort som tillhör Skånes län och ligger i södra Sverige. I Bjuv finns drygt 10000 invånare och orten ligger öster om Helsingborg. Bjuv var en liten gruvort på 1800-talet och växte snabbt. Dock stängde man ner den sista kolgruvan år 1981. Efter det upprättades ett museum för att bevara Bjuvs gruvort. Bjuv har blivit känd för sitt gruvmuseum. Det är värt att besöka Bjuv för deras museum. Man kan dessutom se spår av gruvorna i Bjuvs kommun som sträcker sig över stora delar av Bjuv.
Aktiviteter i Bjuv
Förutom att upptäcka Bjuvs gruvmuseum kan man besöka Söderåsens nationalpark. Om man är intresserad av fiske kan man även fiska i Söderåsen. Det finns flera platser i Söderåsen där det går att fiska. Där finns det gott om sjöar, åar och dammar. Där kan man till exempel fiska abborre, brax, gädda, mört och lax.
Djurpark i Helsingborg
I närheten av Bjuv kan man också besöka Helsingborgs djurpark för de som är intresserad av djur. En familjeaktivitet och en spännande upplevelse för både stora och små. Djurparken har många djur och har allt från fåglar till reptiler. Parken har även en lekpark så att barnen kan leka och hålla sig sysselsatta.
Information om yrket
Som konsthantverkare arbetar man med att tillverka prydnadsföremål eller utsmyckningsdetaljer till exempelvis byggnader. Vanligtvis är man specialiserad på att arbeta i ett visst material, exempelvis glas, keramik, metall eller trä. Musikinstrumentmakare tillverkar, precis som titeln antyder, musikinstrument. Även detta är ett konstnärligt yrke där musik och hantverk blandas. För att bli konsthantverkare eller musikinstrumentmakare väljer man hantverksprogrammet på gymnasiet, eller motsvarande utbildning på Komvux. Man bör också ha en känsla för färg och form, samt vara noggrann och kreativ som person. Detta är en typ av yrke för dig som tyckte om slöjd i grundskolan.
Arbetsuppgifter
Som konsthantverkare eller musikinstrumentmakare tillverkar man musikinstrument eller andra konstföremål för hand. Man sågar, slipar, karvar och borrar. Vilka tekniker man använder beror på vilket material man arbetar med.
Arbetsmiljö
Vanligtvis arbetar man i en liten verkstad. Antalet kollegor är få och man arbetar oftast ensam. Vissa tekniker, såsom glasblåsning, kräver specifika säkerhetsåtgärder. I övrigt är det ett lugnt och behagligt yrke.