Snittlön Övriga universitets- och högskollärare i Boden
- Män 2022: 39500/mån
- Kvinnor 2022: 38200/mån
- Medel 2022: 38900/mån
Boden
Boden är en tätort som tillhör Norrbottens län och ligger i norra Sverige. I Boden finns det drygt 16000 invånare. I Boden finns mycket naturlandskap då det ligger i Norrland som är rikt på natur och djur. Det finns många nordiska djur i Boden som varg, älg, ren och björn men också många fler.
Militärtjänst i Boden
Ofta utför man sin militärtjänst i Boden. Norrbottens regemente är ett av Sveriges största regementen och ledningen för regementet håller till i Boden men de har verksamheter i Härnösand och i Kiruna. Det är därför mycket vanligt för dem som ska göra lumpen, att just få göra den i Boden.
Aktiviteter i Boden
Det finns mycket att göra i Boden under vinterhalvåret. Många tar sig till Gällivare som ligger nära Boden för att åka skidor, men att åka snöskoter och hundspann är också väldigt populärt. Men eftersom Boden ligger i Norrland finns det också en hel del natur att utforska. Dock är det vanligare att man vandrar på vår- och sommarhalvåret då det kan vara bökigt att vandra under vinterhalvåret. Om man åker med hundspann under vintern får man verkligen uppleva naturen på nära håll och dessutom ha en fantastiskt upplevelse med hundarna.
Information om yrket
Det finns många professorer på de svenska universiteten och högskolorna, men det finns också en stor grupp övriga universitets- och högskolelärare som är anställda på lärosätena. Denna övriga grupp av lärare arbetar i huvudsak med undervisning, till skillnad från professorerna som primärt arbetar med forskning.
Arbetsuppgifter
Övriga universitets- och högskolelärare har ofta titeln universitetsadjunkt eller amanuens. En universitetsadjunkt är en lärare som har som huvudsaklig uppgift att bedriva undervisning på ett lärosäte. En amanuens är en lärare som undervisar elever vid sidan av sina egna studier på universitet eller högskolan. Arbetsuppgifterna för övriga universitets- och högskolelärare handlar i allt väsentligt om att föreläsa för studenter och bedöma deras kunskaper genom att rätta tentor och inlämningar.
Arbetsmiljö
Anställda på universitet och högskolor arbetar ofta under goda anställningsvillkor. Arbetslokalerna är bra och ändamålsenliga. Universitets- och högskolelärare har tillgång till en bra företagshälsovård som kan bistå yrkesgruppen om fysiska eller psykiska besvär uppstår.