Lön Flygledare Bollnäs

Snittlön Flygledare i Bollnäs

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: ../mån

Bollnäs

Bollnäs ligger i Sverige och är en tätort i Hälsingland som tillhör Gävleborgs län. Bollnäs har ca 12000 invånare. Det är ett område rikt på natur och sjöar för den som är en naturmänniska. Men det finns även annat att se och göra i Bollnäs.

Aktiviteter och sevärdheter i Bollnäs

Det finns en del aktiviteter och sevärdheter i Bollnäs. De har försökt bevara en del kultur och en populär sevärdhet är Bollnäs kyrka. Om man hellre vill besöka sjöar är sjöarna Voxnan och Varpen värda att besöka. En annan sevärdhet är träslottet i Arbrå som ligger en bit utanför Bollnäs. I denna byggnad kan man ta del av utställningen som finns, man kan ta en mysig fika eller ta en titt i den fina trädgården, det finns också en lekplats för barnen.

Arbetsmarknaden i Bollnäs

Bollnäs är inte en storstad och det innebär att det finns begränsat med jobb liksom i alla småstäder. Många rör sig neråt i landet och söker arbeten, framför allt till storstäder såsom Stockholm. Det är vanligt att människor från småstäder söker arbeten i större städer då det finns begränsat med jobb. Men för det betyder det inte att det inte finns några jobb alls, det finns såklart jobb även i Bollnäs men det är förmodligen lättare att hitta ett jobb på en större ort.


Information om yrket

Flygledare, även kallad ATC (Air Traffic Control), ansvarar för att dirigera trafiken i luftrummet så att flygplan inte kolliderar med varandra. De sitter oftast i torn som finns i närheten av flygplatser, eller i speciella flygledarcentraler. Flygledare kan arbeta antingen vid kommersiella flygplatser eller inom militären.

Arbetsuppgifter

Flygledarens arbetsuppgifter syftar till att säkerställa att flygtrafiken flyter på på ett säkert och effektivt sätt. De är experter på att separera luftfordonens rutter så att de inte kolliderar. Övervakningen av flygplanen sker med hjälp av olika datorprogram. En flygledare måste vara bra på att analysera, lösa problem effektivt och kommunicera med andra. De behöver hög stresstålighet samt lätt för multitasking.

Arbetsmiljö

En flygledare arbetar antingen inom militären eller vid civila flygplatser. Oavsett vilket arbetar man i nära samarbete med piloter och andra flygledare. Arbetet kräver att man sitter stilla och behåller fokus under långa tidsperioder, och kan därför vara ergonomiskt påfrestande. Det ger dock möjlighet till daglig intellektuell stimulans.

Rulla till toppen