Lön Skötare Bollnäs

Snittlön Skötare i Bollnäs

  • Män 2022: 30900/mån
  • Kvinnor 2022: 30800/mån
  • Medel 2022: 30800/mån

Bollnäs

Bollnäs ligger i Sverige och är en tätort i Hälsingland som tillhör Gävleborgs län. Bollnäs har ca 12000 invånare. Det är ett område rikt på natur och sjöar för den som är en naturmänniska. Men det finns även annat att se och göra i Bollnäs.

Aktiviteter och sevärdheter i Bollnäs

Det finns en del aktiviteter och sevärdheter i Bollnäs. De har försökt bevara en del kultur och en populär sevärdhet är Bollnäs kyrka. Om man hellre vill besöka sjöar är sjöarna Voxnan och Varpen värda att besöka. En annan sevärdhet är träslottet i Arbrå som ligger en bit utanför Bollnäs. I denna byggnad kan man ta del av utställningen som finns, man kan ta en mysig fika eller ta en titt i den fina trädgården, det finns också en lekplats för barnen.

Arbetsmarknaden i Bollnäs

Bollnäs är inte en storstad och det innebär att det finns begränsat med jobb liksom i alla småstäder. Många rör sig neråt i landet och söker arbeten, framför allt till storstäder såsom Stockholm. Det är vanligt att människor från småstäder söker arbeten i större städer då det finns begränsat med jobb. Men för det betyder det inte att det inte finns några jobb alls, det finns såklart jobb även i Bollnäs men det är förmodligen lättare att hitta ett jobb på en större ort.


Information om yrket

Skötare, som förr kallades mentalskötare, är en titel inom den psykiatriska vården.
De kan arbeta på olika avdelningar vid ett sjukhus och andra vårdinrättningar.
Skötare kan även arbeta kommunalt med liknande arbetsuppgifter, men då under andra titlar.

Utbildning

Om man har studerat vård- och omsorgsprogrammet på gymnasienivå kan man välja en fördjupning inom psykiatri. Man kan också utbilda sig till specialistundersköterska via Yrkeshögskolan.
En skötares roll och arbete speglar i mångt och mycket en undersköterskas, och därför efterfrågas ofta undersköterskor med en fördjupning inom psykiatri.

Arbetsuppgifter och arbetsmiljö

Arbetsuppgifterna går ut på att stötta en patient medan de lär sig att ta hand om sig själva. Det kan innefatta samtal och praktisk hjälp, antingen i sjukhus- eller hemmiljö, samt på andra vårdinrättningar som t.ex. behandlingshem.
De medverkar även vid vårdplanering och ronder, gör bedömningar och utför provtagningar.

Skötare som arbetar med patienter i hemmiljö via kommunen får oftast titeln boendestödjare eller vårdare.

Rulla till toppen