Lön Barnskötare Borås

Snittlön Barnskötare i Borås

  • Män 2019: 23200/mån
  • Kvinnor 2019: 24600/mån
  • Medel 2019: 24500/mån

Borås

Borås är en kommun som ligger i Västra Götalands län. Borås har en yta på 910km² och har just nu en befolkning på 112 178 invånare. Borås stad har jubileum år 2021 då Borås fyller 400 år. Borås kallas numera för Borås Stad och är ett centrum för handel och design. Näringslivsklimatet är väldigt viktigt för stadens utveckling och Borås Stad vill ha bra förutsättningar för att företag ska kunna utvecklas. Borås Stad vill också att nya företag och investerare ska känna att Borås är attraktivt.

Vad kan man göra i Borås?

I Borås finns vandringsleder där man kan upptäcka den fantastiska naturen. Du kan också uppleva street art och konst i världsklass. I Borås kan du även besöka Navet Science Center där du kan få en känsla om hur matte, naturkunskap och mycket mer, fungerar.

Utbildning

Det finns fem gymnasieskolor i Borås med olika inriktningar så valmöjligheterna är stora.
Det finns möjlighet att gå yrkesinriktade utbildningar och högskoleförberedande utbildningar. Det finns även möjligheter till lärlingsutbildningar.

I Borås finns CFL, vilket står för Centrum för flerspråkigt lärande. CFL i Borås Stad har som mål att barn som kommer från andra länder ska kunna börja skolan tre dagar efter att en ansökan har kommit in till CFL.


Information om yrket

Yrkestiteln barnskötare fås genom att gå utbildningen [Barn- och Fritidsprogrammet på gymnasiet. Det är också möjligt att läsa utbildningen som lärlingsutbildning via Komvux och via vissa folkhögskolor. En barnskötare är oftast anställd av kommunen och arbetar inom förskola/skola, men kan också hitta privata anställningar.

Arbetsmiljö

På en förskola finns många arbetsuppgifter och barnskötaren arbetar i ett arbetslag, tillsammans med andra barnskötare och förskollärare. Utgångspunkten för det arbete som sker på en förskola är läroplanen för förskolan, som utarbetas av Skolverket. Det pedagogiska huvudansvaret ligger på förskollärare men i det vardagliga arbetet behöver även barnskötaren veta vad uppdraget innebär. Arbetet är omväxlande och kräver att du kan samarbeta i grupp och att du är lyhörd för barns behov.

Arbetsuppgifter

Barnen ska kunna känna sig trygga på förskolan, samtidigt som de utvecklas. Barnskötaren kan ansvara för lässtunder, pedagogiska lekar, gruppaktiviteter utomhus som exempelvis utflykter där barnen får undersöka naturen. Samtidigt finns rent praktiska inslag, som att hjälpa barnen vid matstunder, byta blöjor, tvätta händer, klä på barn ytterkläder eller trösta när barn är ledsna.

Rulla till toppen