Snittlön Tandhygienister i Eksjö
- Män 2023: ../mån
- Kvinnor 2023: 37900/mån
- Medel 2023: 37800/mån
Eksjö
Eksjö är en tätort som ligger i Eksjö kommun i Jönköpings län i Småland. I Eksjö bor cirka 10.700 invånare. Eksjö är känt för att hålla många militära inrättningar och har haft flera regementen sedan 1600-talet. I dagsläget består Eksjö av Göta ingenjörregemente, Totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum, förkortat SWEDEC, stora delar av Försvarsmaktens logistik samt Norra Smålandsgruppen. Garnisonen, som det kallas, är en av Eksjös största arbetsgivare som i dagsläget förser över 500 Eksjöbor med arbete.
Vanliga arbeten i Eksjö
Förutom det militära som tidigare nämnts så har även Eksjö en stor del anställda inom mindre industrier som mekaniska verkstäder och snickerier. Man hittar cirka ett 30-tal etablerade snickerier i Eksjö tätort idag, vilket är ganska mycket med tanke på befolkningsmängden.
7 större stadsdelar
Eksjö är uppdelat i 7 olika stadsdelar där befolkningsmängden varierar en del. De största och mest kända stadsdelarna i Eksjö är Kvarnarp, Kaffekullen, Orrhaga, Grevhagen, Sjöängen, Bykvarn och Västra Brudbadet. Dessa stadsdelar ligger mer eller mindre inom stadskärnan eller lite utanför, men alla i anslutning till Eksjö tätort. I Eksjö och dess stadsdelar finns en hel del olika sevärdheter för turister. Eksjö är vad många skulle kalla en typisk småländsk idyll med mycket dalar, ängar och vacker natur.
Information om yrket
Tandhygienister arbetar med att behandla och förebygga sjukdomar i munhålan, såsom karies eller tandlossning. Utöver detta ger de råd och vägledning gällande dental hälsa åt patienterna. Tandhygienister samarbetar ofta med tandläkare. Skillnaden mellan dessa två yrkesgrupper är att tandläkare arbetar inuti tänderna, till exempel med att laga karies, medan tandhygienister arbetar utanpå tänderna.
Arbetsuppgifter
En tandhygienists främsta uppgift är att rengöra och putsa tänder för att ta bort tandsten och andra beläggningar. Vidare kan en tandhygienist utföra olika undersökningar, såsom salivprov eller röntgenfotografering, för att upptäcka eventuella sjukdomar eller besvär. Dessutom för tandhygienisten samtal med patienterna för att ge hälsorelaterade råd och tips.
Arbetsmiljö
Tandhygienister arbetar oftast på tandvårdsmottagningar, antingen privata eller statligt ägda. De arbetar i nära samarbete med annan tandvårdspersonal, framför allt tandläkare. De träffar många patienter i det dagliga arbetet. Som tandhygienist måste man förstås hålla hög hygienstandard. Detta innebär att man måste bära munskydd och gummihandskar i arbetet, samt tvätta händerna ofta.