Elektrikerförbundet

Svenska Elektrikerförbundet, elektrikerfacket eller bara Elektrikerna. Ett fackförbund inom LO som blidades år 1906. De började som Stockholms Elektriska Montörförening som bildades år 1895. År 1902 anslöt man sig till Svenska Järn- och Metallarbetareförbundet, men trädde ur igen år 1902 på grund av missnöje med avtalen. Under en konstituerande kongress i Stockholm år 1906 blev man Svenska Elektriska Arbetareförbundet, och det är alltså detta som ligger till grund för Svenska Elektrikerförbundet som vi känner det idag.

2017 är Svenska elektriker facket 110 år och fortsätter samla elektriker i det fackliga förbundet, ”vi är starkare och tryggare tillsammans”.

Fungerar Unionen för dig?

Unionen är Sveriges största fackförbund och fungerar för nästan alla yrken.
Kika in alla villkor och se om du kan bli medlem på Unionen.se

För vem är Elektrikerförbundet?

Idag har man ca 26 000 medlemmar som är anställda inom följande brancher: hissreparationer, svagström, datanät, brandlarm, säkerhetslarm, kabel-TV, industriservice, kraft och belysning i bostäder, offentliga lokaler och industrilokaler, privata kraftverk, radioreparationer, TV-reparationer, videoreparationer samt reparation och service av vitvaror.

Om man jobbar inom någon av dessa brancher kan man bli medlem i Elektrikerna. Man kan även bli medlem som studerande eller som ung medlem och betalar då ingen medlemsavgift förrän man blir anställd.

Elektrikerförbundet medlemsförmåner

Som medlem i Elektrikerna får man jusristhjälp som standard i form av en juristförsäkring. Detta gäller då inte bara för konflikter på  arbetsplatsen, utan även för privata frågor så som skilsmässor, vårdnadstvister, köpekontrakt m.m. Andra försäkringar man får som medlem innefattar bland annat avtalsförsäkringar, inkomstförsäkring, hemförsäkring och reseförsäkring.

Man har även tillgång till en ombudsman som kan hjälpa till vid problem på jobbet och vid löneförhandlignar. Ombudsmannen är alltid en person med brancherfarenhet som förstår de situationer man kan ställas inför inom branchen.

Utöver detta får man Tidningen Elektrikern nio gånger om året och man kan utan kostnad delta i förbundets olika utbildningar, kurser och fortbildningar. Med Elektrikerkortet, förbundets medlemskort, får man till råga på allt en rad rabatter på allt från glasögon till semestrar. Medlemskap i Elektriker facket ger många förmåner något ni kan läsa mer om här.

Rulla till toppen