Snittlön Chefssekreterare och VD-assistenter m.fl. i Göteborg
- Män 2023: 37800/mån
- Kvinnor 2023: 39400/mån
- Medel 2023: 39100/mån
Göteborg
Göteborg ligger i Västra Götaland och är Sveriges näst största stad med sina ca 600 000+ invånare.
I staden finns det god tillgång på arbete både för den högutbildade och för den lågutbildade. Göteborg är en stad med hög utbildnings- och kunskapsnivå och industrierna i och runt om staden kräver både arbetskraft ”på golvet” och högutbildad personal på de mer administrativa avdelningarna. Industrierna har utvecklats kraftigt under åren och har därför blivit mer och mer högteknologiska. Många av de tunga industrierna har flyttat utomlands vilket tvingat Göteborgsindustrier till att satsa på speciallösningar och specialmaterial istället för enbart volym.
I stadskärnan, längs med huvudgatan Avenyn finns det massor med restauranger, hotell, kaféer, uteserveringar och barer. Dessa söker ständigt efter ny arbetskraft eftersom det är yrken med stor omsättning på personal.
Stadens vanligaste yrken
Den vanligaste yrkeskategorin i staden är undersköterska. Kvinnorna dominerar bland undersköterskorna medan männen till exempel dominerar bland ingenjörerna.
Vård och omsorg är den största sektorn i staden sett till antalet anställda. Några andra yrkeskategorier som är stora i staden är säljare, inköpare och mäklare.
Universitet och utbildning
I staden finns ett antal stora universitet varav Chalmers och Göteborgs universitet (GU) är de största. Några andra exempel är:
- Handelshögskolan (del av GU)
- Affärshögskolan (yrkeshögskola)
- Utbildningsvetenskapliga fakuliteten
- Konsthögskolan Valand
Bo och jobba
I Göteborg är det hemsidan Boplats.se som har hand om den kommunala bostadskön. Kön är lång och det är väldigt svårt att få tag i en bra hyresbostad idag. Hur länge man stått i kön avgör vem som får en bostad vilket gör att du bör ställa dig i kön så snart som möjligt om du har för avsikt att börja arbeta och söka en hyresbostad i staden. Det finns andra hemsidor med egna bostadsköer där du kan anmäla dig:
- Wallenstam.se
- HomeQ.se
- Wilhem.se
- HSB.se
Information om yrket
Arbetet som Chefssekreterare/VD-assistent går främst ut på att avlasta chefen och/eller övrig ledning med administrativt stöd. En Chefssekreterare/VD-assistent kan likväl arbeta inom stora offentliga myndigheter, som på mindre privata företag. En Chefssekreterares/VD-assistents utbildning varierar, men vanligtvis efterfrågas administrativ utbildning på eftergymnasial nivå.
Arbetsuppgifter
Sedvanliga arbetsuppgifter som Chefssekreterare/VD-assistent är att kommunicera med myndigheter, kunder samt samarbetspartners. Arbetet innebär att agera som ”spindeln i nätet” genom administrativ service. Andra vanligt förekommande uppgifter kan vara att ta fram statistik, upprätta protokoll samt att handlägga ärenden.
Arbetsmiljö
Arbetsmiljön ser olika ut beroende på var en Chefssekreterare/VD-assistent är anställd. Oftast är personen ensam anställd på titeln, vilket innebär hög grad av självständighet och effektivitet. Vidare är det viktigt att Chefssekreteraren/VD-assistenten är lojal mot sin/sina chefer till 100%, då hen arbetar direkt under denne/dessa. Detta kan upplevas som ett dilemma i de sammanhang då inblandade parter ej är ense. Slutligen kan arbetet också innebär krav på övertidsarbete i perioder då mycket arbete delegeras till Chefssekreteraren/VD-assistenten.