Snittlön Målare i Göteborg
- Män 2023: 35900/mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: 36100/mån
Göteborg
Göteborg ligger i Västra Götaland och är Sveriges näst största stad med sina ca 600 000+ invånare.
I staden finns det god tillgång på arbete både för den högutbildade och för den lågutbildade. Göteborg är en stad med hög utbildnings- och kunskapsnivå och industrierna i och runt om staden kräver både arbetskraft ”på golvet” och högutbildad personal på de mer administrativa avdelningarna. Industrierna har utvecklats kraftigt under åren och har därför blivit mer och mer högteknologiska. Många av de tunga industrierna har flyttat utomlands vilket tvingat Göteborgsindustrier till att satsa på speciallösningar och specialmaterial istället för enbart volym.
I stadskärnan, längs med huvudgatan Avenyn finns det massor med restauranger, hotell, kaféer, uteserveringar och barer. Dessa söker ständigt efter ny arbetskraft eftersom det är yrken med stor omsättning på personal.
Stadens vanligaste yrken
Den vanligaste yrkeskategorin i staden är undersköterska. Kvinnorna dominerar bland undersköterskorna medan männen till exempel dominerar bland ingenjörerna.
Vård och omsorg är den största sektorn i staden sett till antalet anställda. Några andra yrkeskategorier som är stora i staden är säljare, inköpare och mäklare.
Universitet och utbildning
I staden finns ett antal stora universitet varav Chalmers och Göteborgs universitet (GU) är de största. Några andra exempel är:
- Handelshögskolan (del av GU)
- Affärshögskolan (yrkeshögskola)
- Utbildningsvetenskapliga fakuliteten
- Konsthögskolan Valand
Bo och jobba
I Göteborg är det hemsidan Boplats.se som har hand om den kommunala bostadskön. Kön är lång och det är väldigt svårt att få tag i en bra hyresbostad idag. Hur länge man stått i kön avgör vem som får en bostad vilket gör att du bör ställa dig i kön så snart som möjligt om du har för avsikt att börja arbeta och söka en hyresbostad i staden. Det finns andra hemsidor med egna bostadsköer där du kan anmäla dig:
- Wallenstam.se
- HomeQ.se
- Wilhem.se
- HSB.se
Information om yrket
Måleriyrket har en lång historia. Redan på 1700-talet bildade målarna ett skrå och på 1800-talet ökade antalet målare stort i och med utbygganden av samhället med skolor, sjukhus med mera. Yrket har gått från ett hantverk där man tillverkade sin egen färg till dagens storskaliga byggnadsmålningar.
Målarens uppgifter
I en målares arbete ingår underarbete, spackling, målning och tapetsering. Ibland får man använda äldre tekniker som ådring, marmorering och dekorationsmålning. Verktyg som används är bland annat pensel, roller, färgspruta till sprutmålning, tapetknivar och tapetborstar. Man kan specialisera sig på till exempel våtrums-, dekorations-, fönster- eller rostskyddsmålning.
Arbetsplatser
Som målare arbetar man på många olika platser, från bostäder och kontor till skolor och sjukhus och det gäller både nybyggen och renoveringar. Man arbetar ute på sommaren och inne på vintern. Bra egenskaper är praktiskt handlag, en känsla för färg och form, social kompetens, ansvarsfullhet och att kunna arbeta både självständigt och i grupp.