Snittlön Översättare, tolkar och lingvister m.fl. i Göteborg
- Män 2023: ../mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: 34600/mån
Göteborg
Göteborg ligger i Västra Götaland och är Sveriges näst största stad med sina ca 600 000+ invånare.
I staden finns det god tillgång på arbete både för den högutbildade och för den lågutbildade. Göteborg är en stad med hög utbildnings- och kunskapsnivå och industrierna i och runt om staden kräver både arbetskraft ”på golvet” och högutbildad personal på de mer administrativa avdelningarna. Industrierna har utvecklats kraftigt under åren och har därför blivit mer och mer högteknologiska. Många av de tunga industrierna har flyttat utomlands vilket tvingat Göteborgsindustrier till att satsa på speciallösningar och specialmaterial istället för enbart volym.
I stadskärnan, längs med huvudgatan Avenyn finns det massor med restauranger, hotell, kaféer, uteserveringar och barer. Dessa söker ständigt efter ny arbetskraft eftersom det är yrken med stor omsättning på personal.
Stadens vanligaste yrken
Den vanligaste yrkeskategorin i staden är undersköterska. Kvinnorna dominerar bland undersköterskorna medan männen till exempel dominerar bland ingenjörerna.
Vård och omsorg är den största sektorn i staden sett till antalet anställda. Några andra yrkeskategorier som är stora i staden är säljare, inköpare och mäklare.
Universitet och utbildning
I staden finns ett antal stora universitet varav Chalmers och Göteborgs universitet (GU) är de största. Några andra exempel är:
- Handelshögskolan (del av GU)
- Affärshögskolan (yrkeshögskola)
- Utbildningsvetenskapliga fakuliteten
- Konsthögskolan Valand
Bo och jobba
I Göteborg är det hemsidan Boplats.se som har hand om den kommunala bostadskön. Kön är lång och det är väldigt svårt att få tag i en bra hyresbostad idag. Hur länge man stått i kön avgör vem som får en bostad vilket gör att du bör ställa dig i kön så snart som möjligt om du har för avsikt att börja arbeta och söka en hyresbostad i staden. Det finns andra hemsidor med egna bostadsköer där du kan anmäla dig:
- Wallenstam.se
- HomeQ.se
- Wilhem.se
- HSB.se
Information om yrket
Översättare, tolkar och lingvister är alla yrkesgrupper som jobbar med språket på olika sätt. Lingvister studerar språket och ser dess utveckling, medan översättare och tolkar jobbar med att medla mellan personer som pratar olika språk.
Översättare
En översättare jobbar ofta med skriven text, eller för film och tv. Många översättare är specialiserade på ett specifikt ämne, men det finns också de som översätter inom olika ämnen från gång till gång. En del jobbar för ett företag, medans många är frilansare och jobbar hemifrån eller på delade kontor.
Tolk
Som tolk kan man både jobba via telefon eller på plats tillsammans med personen man ska tolka för. Det kan handla om att t. ex. följa med på olika möten eller läkarbesök. En utbildad tolk ska alltid översätta exakt det som sägs, och får inte lägga in någon egen värdering i det.
Tolkar och översättare översätter oftast mellan sitt modersmål och ett eller flera andra språk hen kan mycket bra.