Lön Begravnings- och krematoriepersonal Hallands

Snittlön Begravnings- och krematoriepersonal i Hallands

  • Män 2021: ../mån
  • Kvinnor 2021: ../mån
  • Medel 2021: ../mån

Hallands län

Hallands län är beläget på den svenska västkusten med Kattegatt som närmsta granne i väst.
Det finns sex kommuner i Halland - Kungsbacka, Varberg, Falkenberg, Halmstad, Hylte och Laholm.

Halland är förmodligen mest känt för de kustnära sommarstäderna, där den större delen av befolkningen bor. Men trots det havsnära läget, med bad och stränder, är det skogsmark som dominerar.

Halland är det sjunde största länet i Sverige, med en befolkningsmängd på 333 848 invånare (2019). Befolkningsutvecklingen är positiv och inflyttningen omfattande. Halland hade den tredje största folkökningen i landet 2019. En bidragande orsak är de goda pendlingsmöjligheter till Göteborg, där Kungsbacka och Varberg i allt större utsträckning blivit förortsområden till storstaden.


Information om yrket

Att arbeta som begravnings- och krematoriepersonal är att få följa med en människa till den sista vilan. Personalen är anställda av Svenska kyrkan då det är de som har uppdraget från riksdagen att begrava alla svenska medborgare oavsett eventuell religionstillhörighet.

Arbetsuppgifter

Arbetet består i att medverka vid begravningsceremonier och gravsättningar. Att ha service och tillsynsansvar för de krematorieugnar som är i bruk. Att utföra kremation inklusive det för- och efterarbete som krävs. Vissa administrativa uppgifter ingår oftast i tjänsten. Det är viktigt att arbetsuppgifterna utförs utifrån den etik som uppgifterna kräver.

Arbetsmiljö

Att arbeta med begravnings- och kremationsuppgifter är att vara en del av något större. Arbetsmiljön innebär att möta människor i sorg. Du är en del av ett större arbetslag samt en kyrkogårdsförvaltning som ingår i Svenska kyrkan. Miljön präglas av varierande arbetsuppgifter i en respektfull miljö. Att arbeta nära döden kan vara krävande men erfaren personal finns alltid att stödja sig på.

Rulla till toppen