Lön Skräddare och ateljésömmerskor m.fl. Hallands

Snittlön Skräddare och ateljésömmerskor m.fl. i Hallands

  • Män 2021: ../mån
  • Kvinnor 2021: ../mån
  • Medel 2021: ../mån

Hallands län

Hallands län är beläget på den svenska västkusten med Kattegatt som närmsta granne i väst.
Det finns sex kommuner i Halland - Kungsbacka, Varberg, Falkenberg, Halmstad, Hylte och Laholm.

Halland är förmodligen mest känt för de kustnära sommarstäderna, där den större delen av befolkningen bor. Men trots det havsnära läget, med bad och stränder, är det skogsmark som dominerar.

Halland är det sjunde största länet i Sverige, med en befolkningsmängd på 333 848 invånare (2019). Befolkningsutvecklingen är positiv och inflyttningen omfattande. Halland hade den tredje största folkökningen i landet 2019. En bidragande orsak är de goda pendlingsmöjligheter till Göteborg, där Kungsbacka och Varberg i allt större utsträckning blivit förortsområden till storstaden.


Information om yrket

Skräddare och ateljésömmerskor är hantverksyrken som i sina nuvarande former kan spåras tillbaka till 1300-talet.
De arbetar i många fall utifrån en butik eller ateljé och kan vara både egenföretagare och anställda. De tar emot beställningar från både privatpersoner och företag beroende på specialisering och arbetsplats.

Arbetsuppgifter

En skräddare har många arbetsuppgifter som rör allt när det kommer till att designa, tillverka och rätta till klädesplagg utifrån en kunds önskemål.
De behärskar alltså allt från mönsterkonstruktion till tillskärning, materialkunskap och sömnad.

De kan till exempel få i uppdrag att designa och tillverka ett helt nytt plagg utifrån kundens önskemål, eller sy om ett redan existerande plagg så att det passar kundens figur och mått.

Specialisering

De flesta skräddare väljer en specialisering under sin utbildning.
Exempel på specialiseringar är dam- och herrskrädderi, medan vissa väljer att specialisera sig inom teaterkostymer och mer högtidliga plagg, såsom balklänningar och uniformer.

Rulla till toppen