Lön Speciallärare och specialpedagoger m.fl. Hallands

Snittlön Speciallärare och specialpedagoger m.fl. i Hallands

  • Män 2021: 39300/mån
  • Kvinnor 2021: 42200/mån
  • Medel 2021: 41800/mån

Hallands län

Hallands län är beläget på den svenska västkusten med Kattegatt som närmsta granne i väst.
Det finns sex kommuner i Halland - Kungsbacka, Varberg, Falkenberg, Halmstad, Hylte och Laholm.

Halland är förmodligen mest känt för de kustnära sommarstäderna, där den större delen av befolkningen bor. Men trots det havsnära läget, med bad och stränder, är det skogsmark som dominerar.

Halland är det sjunde största länet i Sverige, med en befolkningsmängd på 333 848 invånare (2019). Befolkningsutvecklingen är positiv och inflyttningen omfattande. Halland hade den tredje största folkökningen i landet 2019. En bidragande orsak är de goda pendlingsmöjligheter till Göteborg, där Kungsbacka och Varberg i allt större utsträckning blivit förortsområden till storstaden.


Information om yrket

Dessa två yrkesgrupper tangerar varandra men innebär inte samma arbete. Anställningar kan se väldigt olika ut. Utbildningarna är Specialpedagogprogrammet samt Speciallärarprogrammet. Båda är på 90 poäng på universitetsnivå, på avancerad nivå, vilket innebär att man behöver ha läst en pedagogisk utbildning tidigare och ha minst tre års yrkeserfarenhet, innan man är behörig att söka utbildningarna.

Arbetsuppgifter

Specialpedagogen arbetar övergripande på organisationsnivå inom förskola/skola och stödjer personal, så att de kan arbeta med eleverna på bästa sätt. Specialpedagogen kan göra utredningar om elevers behov av stöd, skriva åtgärdsprogram (ÅP) och i vissa fall även göra specifika insatser för en elev eller mindre elevgrupper.

Specialläraren arbetar mer direkt med elever, har läst en specifik inriktning för fördjupad kunskap inom läs/skriv, matematik eller hörselnedsättning. Specialläraren arbetar vanligen inte på organisationsnivån, utan direkt mot elevgruppen, i samarbete med övrig personal. Denne kan också göra kartläggningar och ÅP.

Arbetsmiljö

Båda yrkesgrupperna arbetar inom alla skolformer. Det är viktigt att vara flexibel och stresstålig. Man kan vara anställd centralt av kommunen eller direkt på en skola.

Rulla till toppen