Lön Geologer och geofysiker m.fl. Hallstahammar

Snittlön Geologer och geofysiker m.fl. i Hallstahammar

  • Män 2022: 43500/mån
  • Kvinnor 2022: 41200/mån
  • Medel 2022: 42600/mån

Hallstahammar

Hallstahammar ligger i Sverige och är en tätort som tillhör Västmanlands län. I Hallstahammar finns ca 15000 invånare och orten är en gammal bruksort med metallindustri. Hallstahammar ligger intill Strömsholms kanal eller Kolbäcksån som den också kallas. 1 januari 2010 ingick Hallstahammar i förvaltningsområdet för finska språket, vilket innebär att det garanterar vissa rättigheter för de invånare som talar finska.

Sevärdheter i Hallstahammar

Det är mycket historia och kultur i Hallstahammar och därför finns det mycket sådant att upptäcka. Man kan till exempel besöka kanalmuseet "Skantzen", som ligger tätt intill Skantzsjön, därav namnet. Men det bjuds också på sommarcaféer, skolmuseum och musikkvällar på Skantzen. Strömsholms slott är också en sevärdhet i Hallstahammar och värt att besöka. Strömsholms slott tillhör gustaviansk stil och innehar svenskt måleri. Strömsholms slott är ett hippologiskt centrum och varje år har man hästtävlingar.

Häljesta hällristningar

I närheten av Hallstahammar kan man upptäcka Häljesta hällristningar. På två av hällarna finns 225 stycken ristningar med olika symboler och figurer, vilka är Västmanlands största hällristningar. Hällristningarna upptäcktes på 1900-talet och det var väldigt ovanliga motiv och okända mönster. I Bohuslän har man hittat liknande hällristningar och de upptäcktes ungefär samtidigt. Man vet inte om de har någon sammankoppling men avbildningarna är väldigt lika.


Information om yrket

Som geolog finns det många olika arbetsmöjligheter. Det finns flera olika typer av arbetsgivare som till exempel myndigheter, gruvföretag, energiföretag och konsultfirmor. Beroende på vad för inriktning geologen har så kan denne ha olika yrkestitlar som till exempel berggrundsgeolog eller geofysiker.

Arbetsuppgifter

En geolog undersöker jorden, dess sammansättning, förutsättning och gör en riskbedömning. Detta behövs göras inför byggen av till exempel vägar och tunnlar. En geolog kan även göra geologiska undersökningar för att hitta naturresurser och finna hållbara sätt att utvinna dessa. En geofysiker studerar marken med hjälp av fysik som till exempel magnetism, vibration och elektromagnetiska vågor för att läsa av markens innehåll.

Arbetsmiljö

Arbetsmiljön beror mycket på vart geologen är anställd. En del spenderar mesta tiden på kontor som konsulter medan andra är ute på fältet och tar prover och gör beräkningar på marken. För geologer som är med vid sprängningar i gruvor så finns det mer risker än för dem som sitter på ett kontor. Geologer kan även arbeta utomlands med till exempel vattenfrågor i utvecklingsländer.

Rulla till toppen