Lön Industrielektriker Hallstahammar

Snittlön Industrielektriker i Hallstahammar

  • Män 2022: 37700/mån
  • Kvinnor 2022: 32600/mån
  • Medel 2022: 37000/mån

Hallstahammar

Hallstahammar ligger i Sverige och är en tätort som tillhör Västmanlands län. I Hallstahammar finns ca 15000 invånare och orten är en gammal bruksort med metallindustri. Hallstahammar ligger intill Strömsholms kanal eller Kolbäcksån som den också kallas. 1 januari 2010 ingick Hallstahammar i förvaltningsområdet för finska språket, vilket innebär att det garanterar vissa rättigheter för de invånare som talar finska.

Sevärdheter i Hallstahammar

Det är mycket historia och kultur i Hallstahammar och därför finns det mycket sådant att upptäcka. Man kan till exempel besöka kanalmuseet "Skantzen", som ligger tätt intill Skantzsjön, därav namnet. Men det bjuds också på sommarcaféer, skolmuseum och musikkvällar på Skantzen. Strömsholms slott är också en sevärdhet i Hallstahammar och värt att besöka. Strömsholms slott tillhör gustaviansk stil och innehar svenskt måleri. Strömsholms slott är ett hippologiskt centrum och varje år har man hästtävlingar.

Häljesta hällristningar

I närheten av Hallstahammar kan man upptäcka Häljesta hällristningar. På två av hällarna finns 225 stycken ristningar med olika symboler och figurer, vilka är Västmanlands största hällristningar. Hällristningarna upptäcktes på 1900-talet och det var väldigt ovanliga motiv och okända mönster. I Bohuslän har man hittat liknande hällristningar och de upptäcktes ungefär samtidigt. Man vet inte om de har någon sammankoppling men avbildningarna är väldigt lika.


Information om yrket

Industrielektriker är ett elektrikeryrke med fokus på industri. Industrielektriker har kunskap om styr- och mekatronik, elektronik och datasystem. Man kan bli elektriker via gymnasieprogrammet el- och energiprogrammet, eller vid yrkeshögskolan. En del av utbildningen består av upplärning på en arbetsplats som lärling. Efter ett fullföljt lärlingskap utfärdas ett intyg. Redan utbildade installationstekniker kan ibland utbilda sig vidare till industrielektriker för att bredda sin kompetens.

Arbetsuppgifter

Industrielektriker monterar, kontrollerar och underhåller elektronik och industriteknik såsom automatikutrustning. Detta gör de under både hög och lågspänning.

Arbetsmiljö

Industrielektrikers arbetsplats kan vara både fast och rörlig då de kan vara inhyrda av ett specifikt industriföretag, eller i ett installationsföretag som hyr ut sina tjänster och elektriker till andra företag. De kan vara anställda vid mindre och större företag som hanterar underhåll, kontroll och montering av automatikutrustning. Automatikutrustning används vid storskalig industriell tillverkning.

Arbetstider

Kan variera kraftigt beroende på företag och anställningsform. Jour och inryckning kan förekomma i tjänsten.

Rulla till toppen