Lön Miljö- och hälsoskyddsinspektörer Hallstahammar

Snittlön Miljö- och hälsoskyddsinspektörer i Hallstahammar

  • Män 2022: 38400/mån
  • Kvinnor 2022: 37100/mån
  • Medel 2022: 37500/mån

Hallstahammar

Hallstahammar ligger i Sverige och är en tätort som tillhör Västmanlands län. I Hallstahammar finns ca 15000 invånare och orten är en gammal bruksort med metallindustri. Hallstahammar ligger intill Strömsholms kanal eller Kolbäcksån som den också kallas. 1 januari 2010 ingick Hallstahammar i förvaltningsområdet för finska språket, vilket innebär att det garanterar vissa rättigheter för de invånare som talar finska.

Sevärdheter i Hallstahammar

Det är mycket historia och kultur i Hallstahammar och därför finns det mycket sådant att upptäcka. Man kan till exempel besöka kanalmuseet "Skantzen", som ligger tätt intill Skantzsjön, därav namnet. Men det bjuds också på sommarcaféer, skolmuseum och musikkvällar på Skantzen. Strömsholms slott är också en sevärdhet i Hallstahammar och värt att besöka. Strömsholms slott tillhör gustaviansk stil och innehar svenskt måleri. Strömsholms slott är ett hippologiskt centrum och varje år har man hästtävlingar.

Häljesta hällristningar

I närheten av Hallstahammar kan man upptäcka Häljesta hällristningar. På två av hällarna finns 225 stycken ristningar med olika symboler och figurer, vilka är Västmanlands största hällristningar. Hällristningarna upptäcktes på 1900-talet och det var väldigt ovanliga motiv och okända mönster. I Bohuslän har man hittat liknande hällristningar och de upptäcktes ungefär samtidigt. Man vet inte om de har någon sammankoppling men avbildningarna är väldigt lika.


Information om yrket

Miljö- och hälsoskyddsinspektörer kan vara anställda inom offentlig sektor, som på kommunala miljökontor, eller inom privata företag. Inom begreppet miljö- och hälsoskyddsinspektör kan även livsmedelsinspektioner ingå men vanligtvis har livsmedelsinspektörer en egen titel med andra arbetsuppgifter.

Arbetsuppgifter

Miljö- och hälsoskyddsinspektörer bedriver tillsyn för att säkerställa att lagstiftningen efterföljs inom verksamheter och av privatpersoner. Arbetsuppgifterna kan skilja mellan en miljöinspektör och en hälsoskyddsinspektör men i många anställningar ingår båda fälten i arbetsuppgifterna.

Beroende på inriktning kan arbetsuppgifter innebära att göra okulära inspektioner eller mätning och provtagning av mark och vatten, industriella verksamheter, privata avloppssystem, buller och inomhusmiljöer.

Inspektören rapporterar om resultatet av sin undersökning och det är viktigt att vara uppdaterad kring aktuell lagstiftning för att bedriva ett rättssäkert arbete.

Arbetsuppgifterna är breda och ovan beskrivna uppgifter är exempel på vad som kan ingå.

Arbetsmiljö

Arbetsmiljön är ofta varierande och resor med bil brukar förekomma varpå B-körkort krävs vid många anställningar. De administrativa uppgifterna bedrivs på kontor och det praktiska arbetet kan vara förlagt både inom- och utomhus.

Rulla till toppen