Snittlön Optiker i Hässleholm
- Män 2023: ../mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: ../mån
Hässleholm
Hässleholm är en centralort som tillhör Skånes län och ligger i Sverige. Hässleholm har cirka 18000 invånare och är mest känt för sin modelljärnväg, som också är Sveriges största modelljärnväg. Under 1900-talet var Hässleholm en militärstad och staden präglades av garnissionen och skånska dragonregementet. Det gjordes stora satsningar till militären. Med tiden lades militären sakta ned. Idag är det istället bostäder, byggnader, kontor och industrier på platsen.
Sevärdheter i Hässleholm
Det finns mycket kulturhistoria i Hässleholm, allt från statyer och gravfält till museer och slott. Man kan också upptäcka Hässleholms grotta, Tykarpsgrotttan om man vill se hur grottor kan se ut. Upplev de fantastiskt långa gångarna i denna 20000 kvadratmeter stora grotta. Dock har man inte tillgång till hela grottan, det är ungefär hälften av grottan som är tillgänglig men det är tillräckligt.
Om man vill vandra är Finjasjöleden att rekommendera, en cirka 24 kilometer lång vandringsled i Hässleholm. Och man vandrar längst en sjö, Finjasjön, därav också namnet på vandringsleden. Det är väldigt rikt på fåglar och fisk runt och i Finjasjön.
Hässleholmsgården
Det finns en herrgård i Hässleholm, som tidigare hette Hässleholms säteri men bytte sedan namn till Hässleholmsgården. Här kan man bo och äta och är värt ett besök om man har vägarna förbi Hässleholm.
Information om yrket
En optiker är vanligtvis anställd på en optikkedja, en ögonklinik, inom sjukvården eller är egenanställd. I Sverige är optiker ett så kallat legitimationsyrke. Du kan få din optikerlegitimation genom att gå en högskoleutbildning som ger yrkesexamen.
Arbetsuppgifter
En legitimerad optiker utför synundersökningar, avgör vilket synfel kunden har och hjälper till att välja ut synhjälpmedel som glasögon eller kontaktlinser. Undersökningarna görs med hjälp av olika verktyg och mätinstrument. En annan uppgift som optiker har är att undersöka ögonhälsan genom att utföra kontroller som visar om kunden har någon sorts ögonsjukdom. Om optikern misstänker en ögonsjukdom har den rätt att skicka remiss till en läkare. Optikern kan också arbeta ute i butiken med att hjälpa kunder att välja ut glasögon och enklare verkstadsuppgifter som att laga och montera glasögon.
Arbetsmiljö
Att arbeta som optiker kräver stor social kompetens eftersom mötet av människor i olika situationer och åldrar är en stor del av yrket.