Lön Landskapsarkitekter Hudiksvall

Snittlön Landskapsarkitekter i Hudiksvall

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: ../mån

Hudiksvall

Hudiksvall ligger i Gävleborgs län och tätorten hade vid den senaste folkräkningen ungefär 15 000 invånare. I kommunen i stort bor drygt 37 500 personer. Hudiksvall är kanske mest känd för sin teaterverksamhet som går under parollen Glada Hudik.

Kommunen är naturskön och ligger längs med kusten. Under vinterhalvåret erbjuds många möjligheter till vintersporter och andra utomhusaktiviteter. I kommunen finns möjlighet att uppleva ett rikt friluftsliv, med bland annat fiske, såväl sommar- som vintertid. Hagmyrens travbana ligger i anslutning till tätorten och står regelbundet värd för flera större travlopp.

I centrala Hudiksvall finns ett större antal butiker, men även restauranger och kaféer.

För den som gillar kultur och historia stoltserar kommunen med sina så kallade Hälsingegårdar, där besökaren kastas tillbaka i tiden och får uppleva hur traktens människor levde från sent 1600-tal till tidigt 1800-tal. Gårdarna klassas sedan 2012 som ett världsarv.

Arbetsliv och utbildning

I Hudiksvall är själva kommunen den största arbetsgivaren där vård och omsorg svarar för den största delen av verksamheten. Hudiksvalls kommun är arbetsgivare för ungefär 3 800 personer.

Iggesunds pappersbruk är en annan stor arbetsgivare. Här tillverkas bland annat olika typer av kartong och pappersförpackningar.

Trots sin ringa storlek och avsaknad av högskola eller universitet erbjuds invånarna i kommunen möjligheten att studera på en högre nivå via Campus Hudiksvall. Här samlas ungefär 350 studenter som i dagsläget studerar via olika svenska universitet och högskolor.


Information om yrket

Landskapsarkitekter arbetar med att planera och utforma olika typer av utemiljöer. Det är ett brett och omväxlande yrke där man får chansen att vara kreativ varje dag.

Arbetsuppgifter

Landskapsarkitekter jobbar med att designa och planera utemiljöer som till exempel parker eller torg. Man arbetar efter en budget och önskemål från kunden och tar fram ritningar och modeller. Man måste även ta hänsyn till människors behov och ekologiska aspekter. En landskapsarkitekt har normalt ett nära samarbete både med kunden och med byggfirman. Idag måste man även ta hänsyn till att skapa och bidra till ett hållbart samhälle som landskapsarkitekt.

Arbetsmiljö

En landskapsarkitekt är normalt anställd av en arkitektfirma eller av en kommun eller landsting. Vissa väljer även att starta sina egna företag. Det mesta av jobbet görs på kontoret men man behöver även åka ut till det berörda området flera gånger under arbetet. Man måste även gå på möten med kunden och andra involverade i projekten.

Rulla till toppen