Lön Tunnplåtslagare Jämtlands

Snittlön Tunnplåtslagare i Jämtlands

  • Män 2022: 33800/mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: 33800/mån

Jämtlands län

Jämtlands län tillhör Sverige och är ca 49.000 kvadratmeter stort och räknas som Sveriges tredje största län. I Jämtland finns ca 130.000 människor. I länet ingår landskapen Jämtland, Härjedalen, Hälsingland, Ångermanland, Dalarna och Lappland. I Jämtland finns en hel del sevärdheter. För den som älskar att åka skidor rekommenderas Åres turistanläggning med en del skidbackar att välja bland. I Åre finns även två välkända vattenfall som är värda att besöka, Tännforsen och Ristafallet. För de som älskar naturen kan man utforska och upptäcka Funäsdalen eller Sånfjällets nationalpark. Man kommer alltså väldigt nära fjället utan att behöva åka upp till Norrland.


Information om yrket

Tunnplåtslagare jobbar med att skapa föremål och detaljer av tunnplåt. De arbetar oftast i verkstäder inom industrin men kan även vara anställda på företag inom byggsektorn. Tunnplåtslagare kan ibland kallas för industriplåtslagare.

Arbetsuppgifter

Tunnplåtslagaren utgår från en ritning för det föremål som ska skapas och klipper eller skär ut plåten som ska bearbetas. Det kan till exempel vara plåt till ventilationssystem, fönster och tak. Bearbetningen sker med hjälp av maskiner som antingen kan vara mekaniska eller datorstyrda. När föremålet eller detaljen är klar så är det en tunnplåtslagare som sköter installationen eftersom det kan behövas justeringar på plats.

Arbetsmiljö

Det är en kombination av hantverk och kunna hantera maskinerna. Maskinsäkerhet är viktig del i arbetet för att undvika skador. Det kan emellanåt vara ett tyngt arbete, men vid tyngre lyft går det att använda sugklockor. Vid installationer så kan arbetet ske både inom-och utomhus och på höga höjder. För tunnplåtslagare som arbetar inom industrin kan skiftarbete förekomma.

Rulla till toppen