Lön SOS-operatörer m.fl. Jönköpings

Snittlön SOS-operatörer m.fl. i Jönköpings

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: ../mån

Jönköpings län

I Jönköpings län bor drygt 364 000 personer. Det betyder en befolkningstäthet på ungefär 34,8 invånare per kvadratkilometer.

Jönköpings län omfattar den nordvästra delen av Småland. Länet består av 13 kommuner, varav Jönköping är den största kommunen med sina 141 000 invånare och även länets residensstad.

Länet brukar ofta kallas för småföretags- och entreprenörslänet. Här finns den så kallade "Gnosjöandan" som kännetecknas av att tänka utanför boxen, hitta lösningar, samarbeta och framförallt att våga.

Kommunikationerna är goda i länet, E4:an löper genom länet och även Södra stambanan som passerar en av landets största järnvägsknutar som finns i Nässjö.


Information om yrket

SOS-operatörer är den första kontakten när någon ringer larmcentralen, alltså 112. De måste snabbt bilda sig en uppfattning om situationen och vidta korrekta åtgärder.

Arbetsuppgifter

Som SOS-operatör svarar man i telefon för larmcentralen. Många av de som ringer är upprörda eller i chock så det gäller att hålla lugnet och visa empati. Arbetsuppgifter inkluderar att få en bild av situationen, ställa rätt frågor och ta personliga uppgifter. Man måste sedan göra en bedömning om det behövs ambulans, brandkår eller polis på plats. SOS-operatörer utbildas på plats men det är meriterande om man har någon form av medicinsk utbildning.

Arbetsmiljö

En SOS-operatör arbetar på någon av de 16 larmcentraler som finns runtom i Sverige. Man kan jobba både dag och natt då linjerna måste hållas öppna dygnet runt. Man är aldrig själv utan sitter tillsammans med flera andra anställda. Jobbet kan ibland vara mentalt krävande när man tvingas ta emot jobbiga samtal.

Rulla till toppen