Lön Slaktare och styckare m.fl. Karlshamn

Snittlön Slaktare och styckare m.fl. i Karlshamn

  • Män 2022: 32700/mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: 32700/mån

Karlshamn

Karlshamn är en stad belägen i Karlshamns kommun i Blekinge landskap med fint läge intill Östersjön. Staden har en befolkning på drygt 20 000 personer och befolkningen ökar i takt med att staden växer. Karlshamn är en attraktiv stad med många fina arkitektritade hus, och Drottinggatan som är den primära shoppinggatan i staden har ett stort utbud av både restauranger och butiker. Även frisörsalonger finns det många av vilka ständigt söker personal, likt de övriga butikerna och restaurangerna. Staden har även en hamn vilken ger många arbetstillfällen då den är en förbindelse till övriga Europa på grund av att det ligger intill Östersjön.

Stadens vanligaste yrken

De vanligaste yrkena i staden är hamnarbetare, kock och butiksbiträde. Det skiljer sig från övriga Sverige där arbeten inom vårdsektorn är mest förekommande, och det beror på att sjukhuset i Karlshamn inte är lika stort som i närliggande kommuner liksom Karlskrona. Många som arbetar inom vårdsektorn som bor i Karlshamn pendlar därför till närliggande orter för att bedriva sitt yrkesutövande. Dock finns det vårdcentraler där undersköterskor, sjuksköterskor och läkare är eftertraktade vilket gör möjligheterna att arbeta inom denna sektorn även möjligt i staden.

Utbildning och universitet

I Karlshamn finns det flertalet yrkeshögskolor i vilken man kan studer till bland annat undersköterska, barnskötare och bussförare.
Dessa utbildningar ges på bland annat:

  • Vägga vuxenutbildning
  • EC utbildning AB

Information om yrket

Slaktare och styckare kan antingen driva mindre slakterier på till exempel gårdar, eller arbeta på större slakterier. På de mindre gårdsslakterierna förekommer i regel slakt och styckning av både vilda och tama djur.

Arbetsuppgifter

Slaktarens uppgift är att avliva och avbloda djuret innan det ska styckas. Djuret ska också flås. Styckaren delar sedan djurkroppen i mindre bitar som sedan packas in och skickas vidare. Styckaren kan antingen grovstycka djuret och bara dela köttet i större bitar, eller finstycka och märka upp varje köttbit för sig.

Arbetsmiljö

I arbetsmiljön förekommer en del blod, djurkroppar och det är ofta kallt för att köttet ska behålla sin fräschet och för att det ska vara dugligt för konsumenten. Det förekommer höga ljud, och tunga lyft. Kranar, liftar och andra lyfthjälpmedel underlättar dock. På större slakterier förekommer också bensågar och maskiner som underlättar styckning och slakt. Hygienkraven är strikta både på stora och små slakterier.

Rulla till toppen