Snittlön Laboratorieingenjörer i Karlskrona
- Män 2023: 46200/mån
- Kvinnor 2023: 46100/mån
- Medel 2023: 46100/mån
Karlskrona
Karlskrona är residensstad i Blekinge landskap och län. Det är en gammal örlogsstad på fastlandet i Blekinges östra skärgård. Blekinge blev svenskt 1658 efter att ha tillhört Danmark. Sverige bestämde sig då för att förlägga sin flotta här i Karlskrona, mycket för att visa makt gentemot dansken och Europa och för att Karlskrona har en stor skärgård med många öar att lägga till vid.
Karlskrona ligger på ön Trossö. Namnet Karlskrona kommer som en blandning av Karl XI och staden Landskrona.
I början av 1800-talet var Karlskrona Sveriges tredje största stad för att sedan långsamt dala i befolkningsmängd jämfört med andra städer. Här bor idag ca 37000 personer.
Karlskrona har en färjelinje till Gdynia i Polen, den sköts av Stena Line. Här finns också skärgårdsbåtar som går dagligen med en något större omkrets under sommaren då en del turism anländer.
I Karlskrona har man historiskt jobbat på Karlskronavarvet. På 1970-talet kom varvskrisen i Sverige och varvet lades ner. Idag finns Lampfabriken och ett samarbete runt teknologi som kallas för Telecomcity placerat här som ett par av de större arbetsgivarna.
Här finns Blekinge Tekniska Högskolan, BTH plus åtta andra gymnasie- och högskolor.
I Karlskrona finns en mängd sevärdheter, som den vackra skärgården, och marinmuseum, Blekinge museum och Wämöparken som visar typiska äldre byggnader för landskapet Blekinge.
Information om yrket
En laboratorieingenjör arbetar med att analysera och kontrollera olika kemiska produkter i ett laboratorium. Som laboratorieingenjör kan man arbeta i flera olika typer av laboratorier, exempelvis inom läkemedelsframställning, forskning, pappersindustrin eller vid universitet och högskolor. Arbetet är flexibelt och intellektuellt stimulerande. För att bli laboratorieingengör krävs någon typ av högskoleutbildning inom kemi, biokemi, biomedicin eller liknande.
Arbetsuppgifter
Som laboratorieingenjör planerar och utvecklar man analysmetoder, som man sedan utför. Man arbetar mycket med avancerade analysmaskiner och datorteknik. Många av analyserna och kontrollerna utförs ofta för att kontrollera vad som finns i vissa produkter, eller för att kvalitétstesta det som framställs. När analyserna är färdiga sammanställer laboratorieingenjören resultaten av dessa i en rapport.
Arbetsmiljö
Laboratorieingenjörer arbetar i laboratorium, som tidigare nämnt finns på många olika platser i samhället. I ett laboratorium finns alltid risker, såsom frätande och brandfarliga kemikalier. Det är därför viktigt att alltid använda säkerhetsutrustning korrekt. Yrket som laboratorieingenjör involverar mycket samarbete med andra yrkesgrupper i laboratoriet, såsom kemister, biologer och laboratorietekniker.